Tuinbouwwinkels opgelicht voor minstens 40.000 euro: “Die man had een klein kind bij en verkocht mooie praatjes, zo zijn we erin geluisd”

Tuinbouwwinkels opgelicht voor minstens 40.000 euro: “Die man had een klein kind bij en verkocht mooie praatjes, zo zijn we erin geluisd”

In The Ponderosa in Nazareth ging de oplichter met een kettingzaag en een hegschaar lopen, maar de zaakvoerder kon nog veel erger voorkomen. Foto: gpp

Zottegem / Oudenaarde / Kruishoutem / Wortegem-Petegem / Nazareth / Gavere -

Voor minimum 40.000 euro aan tuinmachines en ander materiaal. Zoveel maakte een oplichter buit bij diverse speciaalzaken in de Vlaamse Ardennen. De 45-jarige Oost-Vlaming werd donderdag aangehouden, zo berichtten we eerder. Een van de slachtoffers is The Ponderosa in Nazareth. Maar door zijn alerte reactie, wist de zaakvoerder erger te voorkomen.

“In totaal maakte een oplichter uit Oost-Vlaanderen voor minimum 40.000 euro aan machines en materiaal buit”, deelt persmagistraat van het parket Eva Brantegem mee. “De 45-jarige man is bij politie en parket gekend voor allerhande feiten, waaronder gelijkaardige.”

Zitmaaier

Desondanks wist de zaakvoerder van The Ponderosa in Nazareth veel erger te voorkomen. “We zijn zelf bij de slachtoffers”, vertelt die. “Op maandag 14 augustus kwam de man op naam van H.D.K. een kettingzaag en een hegschaar ‘kopen’. Onze verkoopster maakte hij wijs dat hij ons zeer goed kende. Omdat er ook een klein kind bij was en hij mooie praatjes verkocht, kreeg hij de machines mee, goed voor 1.500 euro exclusief BTW. De woensdag erop kreeg ik de man zelf aan de lijn. Hij bestelde de zwaarste zitmaaier uit onze winkel. ‘Je moet dat direct brengen, ik zal meteen het bedrag overschrijven’, voegde hij eraan toe. Ook aan mij vertelde hij hoe goed hij ons kende. Ik rook onraad en ontdekte dat hij zijn eerste bestelling had gedaan op naam van een bedrijf dat sinds 1 maart failliet was. Toen ik hem dat zei, antwoordde hij dat ik het voor een ander bedrijf op naam van J.V.D.D. mocht factureren. Maar hij bleef zeggen dat we dringend moesten leveren. Maar ik bleef erop hameren dat ik eerst geld wou zien. Het leveringsadres was in Gavere.”

Bestellingen

“Dezelfde dag hoorde ik van een klant dat een bedrijf in tuin- en tuinbouwmachines in Eke een betondoorslijper en een zitmaaier kwijt was”, vervolgt de zaakvoerder. “Ik twijfelde niet en belde al mijn collega's in de wijde omgeving op. Zo is er aantal bestellingen op het laatste nippertje niet geleverd. Bij een zaak in Oudenaarde had hij net een zitmaaier besteld en die zou later op de dag geleverd worden. Nog in Oudenaarde had hij bij een containerbedrijf zes containers besteld, waarvan er al twee geleverd waren. In Waregem werd een bedrijf opgelicht met een zitmaaier van 7.000 euro. In een tweede zaak in Eke ging hij voor 8.400 euro aan machines aan de haal onder het mom dat hij het geld direct zou overschrijven. In winkels in Deinze en in Melle werden na mijn telefoontje bestellingen tegengehouden. In al die zaken had hij een bestelbon getekend, telkens met een andere handtekening. Ondertussen vernamen we dat hij een zitmaaier met een waarde van 10.000 euro doorverkocht heeft voor 2.500 euro. De koper ontving zelfs een factuur.”

“Die man is zeker niet aan zijn proefstuk toe, want ik hoorde dat hij al tweemaal in de cel zat, voor in totaal zeventien jaar”, besluit de zaakvoerder.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio