Mooi nazomerweekend aan de kust, maar alleen in Oostende zijn nog redders actief

Mooi nazomerweekend aan de kust, maar alleen in Oostende zijn nog redders actief

Foto: dji

Oostende -

De kust maakt zich op voor een mooi nazomerweekend. In Oostende zijn er - als enige kustgemeente - nog redders actief. “We verwachten twee drukke dagen op het strand”, zegt hoofdredder Jonathan Devos.

Hevige regenbuien en storm overheersten tot vandaag de weerkaarten in september. Dit weekend kunnen we eindelijk wel nog eens spreken van een nazomer. Wie in zee wil, kan in Oostende terecht. De kustgemeente zet als enige nog redders in.

“Na enkele rustige weekends deze maand zal het nog eens druk worden op het strand. Er zijn drie strandposten open: Mariakerke, Koninginnelaan, en Kemmelberg”, zegt hoofdredder Jonathan Devos. De strandreddingsdienst maakte vorige week cijfers bekend van de afgelopen zomer. Van de 58 reddingen gebeurden er 26 in een verboden zone.

“De oproep blijft dezelfde: ga alleen in het water in een bewaakte zone. Oostende doet inspanningen om op een veilige en toegankelijke manier te kunnen zwemmen, dus hou daar rekening mee”, zegt Devos.

Reservesysteem

Er worden dit weekend vijftien redders ingezet. “Het was niet moeilijk om er voldoende te vinden, want dat lag al vast in mei. Ook voor het laatste weekend van september volgende week zijn de redders al bepaald. Bij mooi weer kunnen we zelfs tijdens weekdagen in september nog redders inzetten dankzij het reservesysteem. Maar dat zal wellicht niet meer nodig zijn”, verwacht Devos.

Ook bij Toerisme Oostende verwachten ze een topweekend. “Omdat we als enige badstad nog redders hebben, door evenementen als Ostend Night Run met meer dan 3.000 deelnemers, en het Kleinkunstfestival, maar ook door het mooie weer natuurlijk. Er zullen heel wat dag- en verblijfstoeristen naar Oostende afzakken. De boekingen lopen vlot binnen. Sommige hotels zijn al volzet, andere hebben wel nog plaats. We verwachten door de weersvoorspelling nog veel last-minuteboekingen”, zegt Vincent Drouard. Toeristen die straks naar Oostende komen, kunnen met hun wagen nog een laatste weekend terecht op de Strandparking achter het station, waar je voor drie euro kan parkeren. De Strandparking wordt vanaf maandag tot het voorjaar gesloten.

“De reden voor de sluiting zijn de werken aan het station. Een volgende fase in de stationswerken maakt de onmiddellijke toegang van de Strandparking naar het station en omgekeerd onmogelijk. Een alternatieve toegang maken, is niet mogelijk door de impact van de stationswerken”, duidt burgemeester Johan Vande Lanotte (SP.A).

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees