Gevel horecazaak beschilderd met luchtgevecht uit WO I

Gevel horecazaak beschilderd met luchtgevecht uit WO I

”Ik heb nog nooit zo lang aan een gevelschilderij gewerkt”, zegt kunstenaar Filip Cardoen. Foto: ptb

Moorslede / Zonnebeke -

De gevel van horecazaak De Dreve bij het Polygoonbos in Zonnebeke werd beschilderd met de slag bij Polygon Wood van honderd jaar geleden. “Dit was het grootste luchtgevecht in WO I.”

“Ik run de zaak al 21 jaar nadat ik die overgenomen had van mijn vader”, zegt uitbater Johan Vandewalle. “Ik heb al jaren een grote passie voor WO I. Ik had een schilderij cadeau gekregen van een kunstenaar voor mijn vijftigste verjaardag. Vandaar kwam ik op het idee om de gevel van mijn horecazaak te laten beschilderen.”

Hij liet zich inspireren door historische foto's van de officiële Australische oorlogsfotograaf Frank Hurley van de veldslag en het luchtgevecht bij Polygon Wood honderd jaar geleden. “Het resultaat mag gezien worden: heel kleurrijk en groot.”

Johan vertrouwde de schilderopdracht toe aan Filip Cardoen uit Moorslede. “Ik ben grafisch ontwerper, cartoonist en schilder. Dit kunstwerk is het sluitstuk van de Westhoek Front Paintingtour, een reeks van 125 schilderijen over WO I bij horecazaken en handelszaken in de regio. Het gaat veelal om momenten die wat uit de boot vallen op het vlak van herdenking. Al mijn werken hebben een grote authenticiteit en een link met de plaats waar ze opgehangen worden.”

De Paintingtour is een alternatieve route voor herdenkingstoeristen. “Ik heb nog nooit zo lang aan een gevelschilderij gewerkt. Ik was een maand bezig met ontwerpen en schilderen, waarbij ik gebruikmaakte van een stelling. Het schilderij is 8,5 meter breed en 10 meter hoog. Het werk is bestand tegen regen en andere neerslag, maar we zullen het nog extra beschermen met een laag jachtvernis. Johan had mij een paar maanden geleden al gevraagd om dit te doen, maar ik had toen geen tijd doordat ik bezig was aan een ander oorlogsschilderij.”

Het werd zijn meest bijzondere werk ooit. “Want dit is een van de grootste en meest beslissende veldslagen uit de oorlog. Het luchtgevecht bij Polygon Wood was trouwens het grootste luchtgevecht van WO I.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio