Vuur met vuur bestrijden: NMBS gaat graffiti te lijf met… graffiti

Vuur met vuur bestrijden: NMBS gaat graffiti te lijf met… graffiti

De muren van het station worden geregeld ondergespoten door vandalen. Daar willen de NMBS en gemeente iets aan doen. Foto: rdb

Ukkel / Brussel -

De treinhalte Diesdelle kampt met hardnekkige vandalen die het station besmeuren met graffiti. De gemeente en NMBS doen daarom een beroep op de vzw Propaganza om het station op te frissen. Een streetartproject moet het veiligheidsgevoel verhogen.

Wie binnenkort de trein neemt aan de halte Diesdelle in Ukkel, zal dat niet meer moeten doen op een perron vol illegale graffiti. Vzw Propaganza gaat het station onder handen nemen. De perrons en de passerelle hebben in het verleden vaak te maken gehad met illegale graffiti. Daar wil de NMBS nu komaf mee maken. “Illegale graffiti en tags hebben een negatief effect op de uitstraling van de stations en ondermijnen het veiligheidsgevoel”, zegt Ines Venneman van de NMBS. “Bovendien lopen de kosten om de graffiti te verwijderen hoog op.”

Doeltreffendheid bewezen

Daarom zal de vzw Propaganza het station onder handen nemen met ... graffiti. “Maar het gaat om een street­artproject met kwaliteitsvolle graffiti. Wij steunen zulke projecten om de stationsbuurt aangenamer en kleurrijker te maken. Dergelijke projecten hebben hun doeltreffendheid al bewezen. In stations als Ruisbroek, Ukkel-Kalevoet en Lembeek stellen onze onderhoudsploegen minder vandalisme vast na de graffitiprojecten.”

Vuur met vuur bestrijden: NMBS gaat graffiti te lijf met… graffiti
De wanden van het station worden vaak beklad met graffiti. Foto: rdb

Drie weken lang, van 25 september tot en met 13 oktober, zullen er 10 tot 25 kunstenaars aan de slag zijn aan het stations. Zij zullen ongeveer 1.800 vierkante meter bewerken. “We geven de kunstenaars daarbij grote vrijheid, maar stellen ook voorwaarden. Zo mogen ze enkel lichte kleuren gebruiken, geen vunzige tekeningen aanbrengen of teksten op de muren aanbrengen. Ze zullen zowel de twee perrons als de passerelle voor hun rekening nemen. Dit project zal meteen het grootste worden dat ooit in een Belgisch treinstation werd uitgevoerd.”

De NMBS wil bovendien de Brusselse treinstations meer in de kijker zetten. In het hele gewest zijn er in totaal 34 stations en dankzij zulke projecten winnen ook de ietwat minder bekende stations aan zichtbaarheid.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees