Aardbeving in Noord-Korea vermoedelijk reactie op eerdere nucleaire test

Aardbeving in Noord-Korea vermoedelijk reactie op eerdere nucleaire test

Illustratiebeeld Foto: Belga

Noord-Korea is zaterdag opgeschrikt door een aardbeving met een magnitude van 3,4. Dat hebben Chinese staatsmedia bericht. Dat was vermoedelijk een seismische reactie zijn op de nucleaire test die Pyongyang uitvoerde op 3 september. Dat heeft Lassina Zerbo, het hoofd van de Verdragsorganisatie voor een alomvattend verbod op kernproeven (CTBTO), verklaard.

"Op dit moment is de meest waarschijnlijke hypothese dat het gaat om een gevolg van de vorige gebeurtenis, die erg intens was en die nog gevolgen kan hebben in een breukzone", aldus het hoofd van de CTBTO, die verbonden is aan de Oostenrijkse zetel van de Verenigde Naties.

Zerbo voegt nog toe dat de beving van zaterdag volgens de experts van de organisatie een gelijkaardige amplitude had als een andere reactie na de explosie van drie september. Bovendien werd de nieuwe aardbeving voorafgegaan door een kleinere beving, wat zou betekenen dat de beving van zaterdag niet door de mens veroorzaakt werd.

De Chinese seismologische dienst CENC had eerder op de dag verklaard dat de aardbeving vermoedelijk werd veroorzaakt door een "explosie" en plaatsvond vlakbij de locatie waar Pyongyang begin september een nucleaire test uitvoerde.

Wereldleiders hebben het autoritaire regime in Pyongyang de duimschroeven aangedraaid wegens zijn nucleaire programma en zijn herhaaldelijke ballistische tests. De Amerikaanse president Donald Trump en de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un slingerden eerder deze week nog met verwijten naar mekaar. 

Trump stelde dinsdag nog tijdens de Algemene Vergadering van de VN dat de VS Noord-Korea "volledig" zouden kunnen "vernietigen", waarna Kim de Amerikaanse president "geestesziek" noemde. Eerder gaf Trump de Noord-Koreaanse dictator de bijnaam "rocket man".

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees