Spijtig voorval op WK wielrennen: oranje jas nekt drie Belgen: "Wat denk je? Uiteraard gaf niemand het toe"

Net als in de Ronde van Vlaanderen, toen het jasje van een 35-jarige Nederlander Sagan, Van Avermaet en Naesen ten val bracht tijdens de laatste passage over de Oude Kwaremont, werd het WK in Bergen geteisterd door een jas-incident. Slachtoffers waren dit keer de Oostenrijker Marco Haller, en de drie Belgen Tiesj Benoot, Jens Keukeleire en Jasper Stuyven.

Niets tegen te beginnen: Sagan na fotofinish voor derde keer op rij wereldkampioen wielrennen

Benoot viel als eerste en ook Keukeleire moest voet aan de grond zetten. Zij hadden hun werk voor de ploeg dan al opgeknapt. Voor Stuyven, die in het wiel van Benoot reed en niet anders kon dan ook te vallen, moest het dan nog beginnen. Stuyven had van de bondscoach een vrije rol gekregen. Van de negen Belgen heeft hij intrinsiek de snelste sprint, hij was het geheime wapen mocht het WK uitdraaien op een sprint. “Ik ga niet zeggen dat ik nog de meest frisse van de hoop was, maar ik had zeker de benen om bij die groep van 25 te zitten die voor de zege sprintte. Ik kreeg van de bondscoach een mooie kans, maar heb het nooit kunnen tonen. Ik voel mij een beetje waardeloos.”

“Ik begrijp Jasper volledig”, zucht de Oostenrijker Marco Haller (Katusha-Alpecin), die als eerste ten val kwam en ook meteen de schuldige zocht in het publiek. “Het spijt me, maar mij treft weinig schuld. Ik zat in het wiel van Alexander Kristoff aan de rechterkant van de weg. Toen Tony Martin wilde inschuiven, week ik een beetje uit naar rechts. Maar er was zeker nog genoeg plaats tussen mijn fiets en de nadarhekken. Een seconde later lag ik op de grond. Mijn kader was gebroken.”

De Oostenrijker en zijn fiets werden ten val gebracht door een oranje jas van een toeschouwer, die over de rand van de nadars hing. “Toen ik bekomen was van mijn val, pakte ik de jas en vroeg aan de supporters van wie hij was. Wat denk je? Uiteraard gaf niemand het toe. Typisch.”

Vermits het een oranje jas betrof, is het niet ondenkbaar dat het opnieuw een Nederlandse toeschouwer was die de dromen van de betrokken renners om zeep hielp. “Wie het is, of van welk land hij komt, maakt mij niet uit. Het is gewoon zo dom van die supporter. Wij trainen maanden voor dit WK, en plots is het voorbij. Misschien had het moeten regenen, dan had die supporter zijn jas nooit uitgedaan.”

ANALYSE. Eén van de mooiste WK’s maar helaas: de lat lag te hoog voor deze selectie

 

Corrigeer