Ondanks “faliekant” verlopen experiment: paasvakantie 2019 vroeger in Vlaanderen dan in Wallonië

Ondanks “faliekant” verlopen experiment: paasvakantie 2019 vroeger in Vlaanderen dan in Wallonië

Minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) Foto: ISOPIX

De paasvakantie begint in 2019 een week vroeger in Vlaanderen dan in Wallonië. De eerste keer dat ons land “gescheiden” vakanties krijgt, op het faliekant verlopen experiment van 1995 na.

In Brussel en Wallonië op 15 april, in Vlaanderen op 8 april. De paasvakantie begint in 2019 op verschillende data in de verschillende landsdelen. Een unicum. “Wij passen gewoon de regels toe”, zegt Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V).

En die luidt: valt Pasen na 15 april, dan ligt de paas­vakantie in de twee weken ervoor en komt paasmaandag erbij als extra vakantiedag. Klopt niet, vinden ze in de Franse Gemeenschap. “Door die extra dag kom je aan minder dan 182 schooldagen”, zegt Marie-Martine Schyns (CDH). “En 182 is het minimum. Dus wij laten die paasmaandag midden in de vakantie vallen.”

En zo krijgen we dus een “getrapte” vakantie, zoals ze in Frankrijk en Duitsland al hebben. In 1995 probeerden we dat in ons land ook al eens, om het toeristische seizoen aan de kust langer te laten duren, maar dat liep faliekant af. “Vier weken onderbezetting in plaats van twee weken volle bak”, was toen de kritiek.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees