Food

Nigella Lawson: “Koks kunnen wanhopig worden van Instagram”

Nigella Lawson: “Koks kunnen wanhopig worden van Instagram”

Foto: Shutterstock

Instagram heeft de manier waarop we eten en naar eten kijken veranderd. Volgens de Britse tv-chef Nigella Lawson kan dat ertoe leiden dat koks wanhopig worden. “Maaltijden hoeven niet fotogeniek te zijn. De beste gerechten zijn gewoon samen gegooid”, schrijft ze in een opiniestuk op de Britse nieuwssite The Guardian.

Nigella Lawson zegt dat ze altijd al foto’s maakt van haar eten, maar dat ze lang heeft gewacht met Instagram. Een drietal jaar geleden, maakte ze dan toch een account aan. En hoewel ze vaak inspiratie opdoet op het sociale netwerk, voelt ze zich ook vaak ontmoedigd.

“Ik ben soms overweldigd. Instafood is een vreemde plek waar complexe taarten en perfect gestileerde gerechten de norm zijn. Om nog maar te zwijgen over ontbijt- en smoothie bowls, die zonder Instagram wellicht nooit een hype waren geworden. Zijn ze eigenlijk een hype in het offline bestaan?”, staat er te lezen.
 


“Natuurlijk is Instagram een visueel medium, net als televisie, dus gaat de voorkeur naar fotogeniek eten. Maar het kan een kok zo wanhopig maken. Als ik een foto van een stoofpotje deel, moet ik mensen die de bruine brei onaantrekkelijk vinden erop attent maken dat stoofpotjes nu eenmaal bruin zijn en dat bruin eten het beste smaakt. Het maakt me niet uit dat mensen foto’s van stoofpotjes op Instagram of Pinterest plaatsen, maar het baart me wel zorgen als ze stoppen met ze te bereiden omdat het er triestig uitziet.”

Lawson voegt eraan toe dat Instagram niet het enige is wat onze visie op thuis koken heeft veranderd. “Ik weet dat de term ‘thuis koken’ door velen geassocieerd wordt met iets oubollig. Denk aan de tradiotionele maaltijden van grootmoeder. Ik hou van deze manier van koken, maar thuis koken is niet gelimiteerd. Koken evolueert, net zoals wij doen. Onze keukens kunnen niet achterblijven in het verleden. Als we eten bereiden, kunnen we bijna niet anders dan een hedendaagse versie maken.”

Corrigeer