IJshockeykampioen aanvaardt wél huldiging van president Trump in Witte Huis

IJshockeykampioen aanvaardt wél huldiging van president Trump in Witte Huis

Foto: AFP

De Amerikaanse ijshockeykampioen Pittsburgh gaat in op de uitnodiging van Donald Trump en zal zich laten huldigen in het Witte Huis. De Amerikaanse president besliste eerder de uitnodiging van NBA-kampioen Golden State in te trekken nadat meerdere spelers hadden gezegd te zullen passen voor het bezoek.

“De Pittsburgh Penguins respecteren de lange traditie die bestaat om kampioenen te ontvangen in het Witte Huis”, klinkt het in een persbericht. “We hebben bij vorige titels ook deelgenomen aan vieringen, waarbij we het gebouw bezochten en korte ontmoetingen hadden met presidenten George H.W. Bush en Barack Obama, en dit jaar hebben we opnieuw de uitnodiging aanvaard.”

Het bericht komt op een moment dat Trump overhoop ligt met heel wat Amerikaanse sportvedetten. Onder meer Stephen Curry en Kevin Durant van de Warriors lieten weten niet naar het Witte Huis te willen afzakken voor de traditionele huldiging van de NBA-kampioen omdat ze het niet eens zijn met de politiek van Trump. Die besliste daarop prompt de uitnodiging voor het hele team in te trekken.

Nog afgelopen weekend kwam Trump in aanvaring met meerdere vedetten uit het American Football nadat spelers tijdens het nationale volkslied besloten te knielen uit protest tegen het racisme in de VS. Trump haalde daarop uit naar de betrokken spelers, die hij een gebrek aan respect verweet, en suggereerde dat ze dan maar ontslagen moesten worden.

De Pittsburgh Penguins laten in hun persbericht verstaan dat voor hen de huldiging los staat van de door Trump gevoerde politiek. “Er zijn andere manieren om te tonen dat je al dan niet akkoord gaat met de politiek van de president. Niettemin respecteren we het recht van anderen om zich te uiten op de manier die zij wensen”, besluit het communiqué.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 1.000 reeksen in 12 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.