Het Witte Huis ontkent dat de VS de oorlog verklaard heeft aan Noord-Korea

Het Witte Huis ontkent dat de VS de oorlog verklaard heeft aan Noord-Korea

Foto: rr

Noord-Korea beschuldigt de Verenigde Staten ervan dat ze hen de oorlog verklaard hebben. “We hebben het recht om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen,” liet Ri Yong-ho, de Noord-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken, weten aan journalisten in New York. Het Witte Huis heeft ondertussen gereageerd op de beweringen van Noord-Korea. “De suggestie dat wij hen de oorlog verklaard hebben is gewoon absurd,” laat woordvoerster Sarah Sanders weten.

Zolang de VS de oorlog verklaren, “houden we ons aan het recht op zelfverdediging, inbegrepen het recht de bommenwerpers neer te schieten”, zei Ri Yong-ho. Het recht om Amerikaanse bommenwerpers neer te halen zou ook van toepassing zijn buiten het Noord-Koreaanse luchtruim volgens de Noord-Koreaanse minister.

Ri Yong-ho benadrukte bovendien dat de Verenigde Staten als eersten de oorlog verklaarden. “Dit is duidelijk een oorlogsverklaring, omdat dergelijke woorden van een zetelende Amerikaanse president komen”, zei Ri volgens het Zuid-Koreaans persagentschap Yonhap maandag in New York.

“Wij hebben hen niét de oorlog verklaard”

Witte Huis-woordvoerster Sarah Sanders ontkent echter dat de VS Noord-Korea de oorlog verklaard heeft. “Het is nooit gepast om het vliegtuig van een ander land neer te halen boven internationale wateren. Ons doel blijft hetzelfde: we zoeken naar een vredige oplossing om Noord-Korea te denucleariseren. En dit door maximale economische en diplomatische druk uit te oefenen.”

Propagandafilmpje tegen VS

De Noord-Koreanen verspreidden dit weekend nog een propagandavideo waarin ze de VS viseren.In het filmpje gaat Donald Trump in vlammen op en worden tal van Amerikaanse doelwitten getroffen. Dit met de bijhorende boodschap: “Een aanval op ons zal richting het graf leiden voor de Amerikanen.”

Het Noord-Koreaanse propagandafilmpje kwam er enkele uren nadat Amerikaanse gevechtsvliegtuigen en bommenwerpers dichtbij de Noord-Koreaanse oostkust vlogen.

Trump had zaterdag getweet dat de Noord-Koreaanse machthebber Kim Jong Un en zijn regering “niet lang meer hier zullen zijn”. Op dezelfde dag stuurden de VS verschillende langeafstand bommenwerpers uit Guam en gevechtsvliegtuigen naar het internationale luchtruim ten oosten van Noord-Korea om in het geschil rond het nucleair programma van Noord-Korea zijn kracht te demonstreren.

Hiermee wilden de Amerikanen tonen hoeveel slagkracht ze hebben. “De missie was een demonstratie van de VS om te benadrukken hoeveel militaire mogelijkheden we hebben om de dreigementen tegenover Noord-Korea waar te maken,” liet het Pentagon zaterdag weten.

"Er mag geen nieuwe oorlog komen"

De VS zouden niet moeten ingaan op eventuele "provocaties" van Noord-Korea, zei de Zuid-Koreaanse minister van Buitenlandse Zaken Kang Kyung-Wha. "Het is niet onwaarschijnlijk dat Noord-Korea nieuwe provocaties zal uiten", zei hij maandag in Washington. "Daarom is het voor zowel Zuid-Korea als de VS noodzakelijk om een verdere escalatie te vermijden omdat toevallige militaire confrontaties snel tot erger kunnen leiden", zei Kang. "Er mag geen nieuwe oorlog komen."

Corrigeer

NIET TE MISSEN

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees