Hier is het water al drie maanden bruin en ondrinkbaar en niemand weet hoe dat komt

Hier is het water al drie maanden bruin en ondrinkbaar en niemand weet hoe dat komt

Residentie Groote Broel op de Dam in Kortrijk. Foto: vkk

Kortrijk -

Een bewoner van een assistentieflat organiseerde zelf een labo-onderzoek van haar leidingwater. Dat blijkt ondrinkbaar. Woon-zorgcentrum H. Hart weet niet waar de problemen vandaan komen.

Bewoners van Groote Broel, een pand met assistentiewoningen, melden naar eigen zeggen al sinds juni dat hun leidingwater geen zuivere kleur heeft. P.: “Naar aanleiding van dat bruin leidingwater en omwille van herhaalde meldingen aan de bewindvoerders van de residentie Grooten Broel heeft een bewoner het initiatief genomen zelf een labo-onderzoek te laten voeren. Met als resultaat dat het water niet geschikt bevonden is als drinkwater.”

Defecte waterpomp

De bewoner wil er nu ruchtbaarheid aan geven omdat er te lang getreuzeld wordt. “Bij een aantal bewoners werd inderdaad vastgesteld dat het leidingwater licht tot sterk verkleurd is”, zegt algemeen directeur van woon-zorgcentrum H. Hart in Kortrijk Wino Baeckelandt, waar ook de assistentiewoningen van Groote Broel onder vallen.

Baeckelandt adviseerde zijn bewoners recent in een brief om geen water meer te drinken. “We haalden er een gespecialiseerde firma bij die de oorzaak van de verkleuring vond in een defecte waterpomp. Ze is vervangen zodra ze kon worden geleverd. Dat was na de vakantieperiode in augustus.”

Leidingen gespoeld

De meldingen van bewoners over de blijvende verkleuring bleven echter komen. Daarom startte het H. Hart opnieuw een grondig onderzoek en werden alle leidingen ook gespoeld. “Na enkele dagen kregen we de uitslag. De eerste analyses vermoeden een vervuiling van het water dat het gebouw binnenkomt. Dus niet in het gebouw zelf. Op dat ogenblik werden opnieuw stalen genomen van het water. Die resultaten kregen we maandag binnen. Daarin werd duidelijk gesteld dat er geen gevaar is voor de volksgezondheid. Bacteriologisch is gelukkig alles oké.”

Blijft nu nog de vraag vanwaar de vervuiling komt. Is het van de Leiewerken? Het ijzergehalte is te hoog.

De Groote Broel voorziet in eigen flessenwater maar bewoners hekelen het feit dat ze maar één liter drinkwater per persoon krijgen. “Wij hebben gevraagd daarmee goed om te springen maar er staat een pallet klaar voor wie nog extra water wil”, zegt Baeckelandt.

Volgens het woon-zorgcentrum gaat het onderzoek voort en gaat ook de watermaatschappij verder op onderzoek om het probleem op te lossen.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees