Kersvers ereburger Johan Tahon heeft geheim atelier in Menen

Kersvers ereburger Johan Tahon heeft geheim atelier in Menen

Johan Tahon is de zesde ereburger van Menen. Foto: Carlo Verfaille

Menen -

“Dit raakt me in het diepst van mijn hart!” Kunstenaar Johan Tahon is zichtbaar geëmotioneerd nadat hij tot ereburger van Menen wordt gebombardeerd. Zijn roots verloochende hij nooit. Meer nog, sinds kort heeft hij weer een atelier in Menen.

Jozef Deleu, Hein Vanhaezebrouck, Willem Vermandere, Frederik Van Lierde en Willy Spillebeen. Een illuster rijtje van Meense notabelen en vanaf maandag hoort ook kunstenaar Johan Tahon daarbij. De gemeenteraad bombardeerde hem namelijk ook tot ereburger.

Daar blijkt hij op zijn zachtst gezegd blij mee. “Helemaal onverwacht, maar fantastisch”, glundert de kunstenaar. “Ik heb al zoveel gedaan en reisde al de wereld rond, maar die erkenning in Menen, raakt me heel diep. En zeggen dat ik niet eens wist dat die titel bestond.”

Menin Road

De 52-jarige Johan Tahon, die in Zwalm resideert, groeide op in Menen. Hij woonde op de Koekuit, maar leefde ook een tijdje in een appartementje in de Rijselstraat. De band met de grensstad is nog helemaal niet vervaagd. “Ik herinner me nog dat in het deprimerende Menen van de jaren 70 de tekenschool een paradijs voor mij was. Ook de treurwilgen in Bois de Boulogne – een van mijn vroegste herinneringen – blijven voorkomen in mijn werk.”

Dat hij nu plots tot ereburger geslagen wordt, heeft hoogstwaarschijnlijk veel te maken met zijn recente werk in Menen. Zo was hij mee de drijvende kracht achter het ambitieuze Menin Road - Ypernstrasse. Dat is echter niet het enige. Meer dan ooit is Johan weer Menenaar. “Ik ben inderdaad weer aan het werk in Menen in een ultrageheim atelier. Ik concentreer mij er op Menen en de Leie en wat dat betekent. Zo is de cirkel eigenlijk weer helemaal rond”, glimlacht hij.

Actieve stad

In zijn gedachten ziet hij nog altijd zichzelf als dat jongetje die door weer en wind naar school fietsen. In de jaren zeventig in een vuile stad. “Nu is Menen een actieve stad die cultureel heel wat te bieden heeft. Het stadhuis alleen al”, meent Tahon. “De titel van ereburger zie ik eigenlijk een beetje als een symbolische beloning. Het harde werk heeft geloond.”

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio