Startnota voor toekomst van dorpscentrum, inwoners krijgen inspraak

Burgemeester droomt van autovrije markt

Burgemeester droomt van autovrije markt

Burgemeester Dirk Verwilst op het marktplein, dat volgens hem te veel in het teken van de auto staat. Foto: slr

Meulebeke -

Het gemeentebestuur van Meulebeke doet een beroep op de inwoners om de toekomst van het centrum te helpen bepalen. De burgemeester droomt alvast van een autovrij marktplein.

Het gemeentebestuur van Meulebeke is druk bezig aan een nieuw ruimtelijk uitvoeringsplan (RUP). Het ‘RUP de markt’ bepaalt de toekomst van het centrum van de gemeente. Er is al een startnota die aangeeft in welke richting het gemeentebestuur wil evolueren. De Meulebekenaren kunnen nu zelf ideeën aandragen voor de herinrichting van het marktplein. Daarvoor is er vanavond dinsdag een infomoment in de Vondel.

“We zullen luisteren naar alle voorstellen en zien welke de grootste bezorgdheden zijn”, zegt burgemeester Dirk Verwilst (CD&V). “Wie weet komen er nieuwe ideeën die beter zijn dan de onze. Alle suggesties zullen we overwegen bij de opmaak van het finale uitvoeringsplan.”

Auto uit centrum

Als het van de burgemeester afhangt, zal de markt in de toekomst autovrij worden. Met meer groen en een fontein wil hij het plein verfraaien en meer ruimte maken voor evenementen. “Er is te veel doorgaand verkeer in het centrum van ons dorp”, zegt Verwilst. “We moeten dat kunnen afleiden naar de Randweg. Op deze manier kan de markt op termijn een invulling krijgen die minder in functie staat van de auto.”

Zo zou de burgemeester ook graag de parkeerplaatsen op het marktplein zien verdwijnen. Een nieuwe centrumparking op wandelafstand van het gemeentehuis, tussen de Kasteelstraat en de Kerkstraat, moet een volwaardig alternatief bieden. “Dat zal ook een groot voordeel zijn voor de evenementen in ons dorp. Als er nu kermis is, kunnen de meeste parkeerplaatsen toch niet gebruikt worden. Het is voorts moeilijk om de auto gewoon in de smalle straten in het centrum te parkeren.” Ook het plein voor de kerk zou een nieuwe invulling krijgen.

Kant-en-klaar plan

De startnota is niet bindend en geeft enkel aan waar het huidige bestuur naartoe wil op lange termijn. Aan de hand van de input van de inwoners wil de burgemeester een kant-en-klaar plan af hebben waarmee de volgende bestuursploeg aan de slag kan. Vanavond dinsdag vanaf 19 uur kan iedereen de plannen inkijken en ideeën lanceren in het OC Vondel.

Wie er niet bij kan zijn, kan nog tot en met 16 november terecht in het gemeentehuis voor meer informatie over de startnota.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio