VOETBALPROXIMUS LEAGUECERCLE BRUGGE - Xavier Mercier is goed op weg om de regisseur van Cercle te worden

“Meer druk dan in Kortrijk”

“Meer druk dan in Kortrijk”

Xavier Mercier (rechts) liet Cercle draaien tegen Tubeke. Foto: BELGA

Brugge -

Na drie verliesmatchen op rij (twee in de competitie en één in de beker) moest Cercle Brugge zaterdag in de vooravond op zoek naar een thuisoverwinning tegen Tubeke. De spelers voerden dit keer wel uit wat trainer José Riga had gevraagd: druk zetten en toeslaan. Gevolg? Cercle won met ruime 4-0 cijfers.

Veel mensen waren zaterdag nog op het weg naar het stadion toen Stephen Buyl groen-zwart al na twee minuten op voorsprong had gebracht. En dan hadden ze al een kans gemist. Om maar te zeggen dat Cercle Tubeke echt bij de keel greep. Xavier Mercier was gids, strateeg, assistgever en missing link in één persoon. Net als zijn trainer vond hij ook dat men niet te neerbuigend mocht doen over Tubeke.

“Het is onze verdienste dat de bezoekers lam werden gelegd”, zei Mercier. “Ik vind ook niet dat we de zege cadeau hebben gekregen. De 1-0 kwam er snel, maar nadien moesten we toch de hele eerste helft wachten op de tweede goal. Zij kregen ook een paar mooie kansen. Pas bij 3-0 zaten we in een zetel en besefte Tubeke dat het over en uit was. Ik vind dan ook niet dat er nu mag gezegd worden dat het een logische overwinning was tegen een matige tegenstander.”

Tormin en Buyl namen elk twee goals voor hun rekening. Het is opvallend dat Crysan, Bruno en De Belder moeilijk tot scoren komen. De Belder miste zelfs een penalty. De gewezen topschutter van Lierse mist momenteel ritme en vertrouwen. Enkel een verlossende goal lijkt daar verandering in te kunnen brengen. “Hij werkt er in elk geval hard voor en verdient een goal”, nam Mercier het op voor De Belder. “Hij was vorig seizoen nog topscorer, hij zal het scoren zeker niet verleerd zijn.”

De concurrentie in de ploeg lijkt voor sommigen wat verlammend te werken. Mercier moest ook al een paar keer op de bank beginnen. Nochtans zijn er weinig spelers met hetzelfde profiel als de Fransman, die nog een ouderwetse nummer tien is. Eentje met inzicht, zoals hij zaterdag een paar keer liet blijken. Guévin Tormin nam zijn assists in dank aan.

Vrijdag naar Union

Cercle moet vrijdag alweer aan de bak. Groen-zwart moet dan naar de Heizel op bezoek bij Union. “Het gaat snel”, lachte Mercier. “We verloren al drie keer, dat is te veel volgens onze ambitie. In deze tweede ronde moet dat anders en beter. We geraken alsmaar beter op mekaar ingespeeld, het kan enkel maar verbeteren.”

De leiding hoort het niet zo graag, maar de druk valt ook niet weg te cijferen. “Er is fors geïnvesteerd en er is hier meer druk dan ik gewend was bij KV Kortrijk. Daar volstond het om veilig in de middenmoot te eindigen. Hier is niks minder goed dan de top en promotie.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio