Autosleutels in brievenbus van garage droppen? Daarom doe je dat beter niet

Autosleutels in brievenbus van garage droppen? Daarom doe je dat beter niet

Dieven stalen een autosleutel uit de brievenbus van garage Deprez-Claus en gingen ervandoor met een bestelwagen. Foto: mvn

Jabbeke -

Fegarbel, de beroepsvereniging voor garagehouders, waarschuwt haar leden in de streek. Zondagnacht werden namelijk twee wagens op een opvallende manier van voor de deur van garages gestolen in het West-Vlaamse Varsenare en Ichtegem. “Deponeer geen autosleutels in brievenbussen”, klinkt het.

Heel wat klanten hebben het wel al eens gedaan: hun autosleutels in de brievenbus van de garagist gedeponeerd. Zeker ’s avonds en op zondag is het een vaak voorkomend gebruik. Klanten willen hun wagen laten herstellen of onderhouden, maar zetten de auto buiten de openingsuren van de garage af. Omdat de garagist uiteraard de autosleutels nodig heeft, worden die in de brievenbus van de garage gegooid.

Smartphone door gleuf

Maar die sleutels blijken nu een nieuw doelwit voor autodieven. Een bende sloeg zondagnacht drie keer toe in de ruime regio. Bij de Citroën garage Deprez-Claus langs de Gistelsteenweg in Varsenare gingen ze aan de haal met een bestelwagen. De dieven staken hun smartphone door de gleuf van de brievenbus en namen een foto. Daarop konden ze de autosleutel zien. Met een onbekend voorwerp gingen ze aan het hengelen en haalden zo de sleutel boven. Een klik op de sleutel leerde hen dat die op een bestelwagen op de parking paste. De dieven gingen er dan ook met de bestelwagen - waar allerhande werkmateriaal in zat - vandoor.

Zaakvoerder Emmanuel Deprez (36) - die zich zondagavond nog goed geamuseerd had op de Varsenaarse kermis - ging zo van de euforie naar een mineurstemming. “Het was inderdaad ontnuchterend vanmorgen”, zegt hij. “Ik zit enorm verveeld met de situatie. De dieven zijn wel duidelijk gefilmd, maar we wachten gewoon het verdere onderzoek af. Ik ben wel van plan om het anders aan te pakken en de klanten te vragen om hun wagens tijdens de openingsuren binnen te brengen.”

“Gevaarlijk”

Een goed plan volgens Fegarbel, de beroepsvereniging voor garagehouders. Zij zal haar leden waarschuwen voor de nieuwe werkwijze. “We waren nog niet op de hoogte van die plaag, maar we zullen onze leden zeker waarschuwen”, zegt Kristin Eetezonne.

“Maar het is iets dat wij al lang benadrukken. Het is gevaarlijk om autosleutels in een brievenbus te droppen. En dat is nu helaas nog maar eens bewezen. We begrijpen de klanten en de garagehouders natuurlijk ook wel: als mensen buiten de openingsuren komen, lijkt het een goede oplossing. Maar het houdt voor beide partijen wel een risico in.”

Nog diefstallen

Ook bij de Hyundai garage Devisch langs de Oostendesteenweg in Ichtegem sloegen de dieven toe. Daar braken ze de brievenbus open, haalden ze de sleutels eruit en gingen aan de haal met de wagen. Dezelfde nacht gebeurde bovendien hetzelfde in een garage in Oostende. De politie onderzoekt de zaak en stuurde het lab ter plaatse waar nog sporenonderzoek mogelijk was. Alle gestolen voertuigen worden ook als gezocht opgegeven.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees