Ober uit ‘Blind Date’ (op Eén): “Ik supporter elke keer mee in de hoop dat het echt klikt”

Ober uit ‘Blind Date’ (op Eén): “Ik supporter elke keer mee in de hoop dat het echt klikt”

Dirk De Deken kampeert deze dagen in het Heistse cultuurcentrum, maar biedt elke dinsdag een helpende hand bij het koppelen tijdens ‘Iedereen Beroemd’. Foto: joren de weerdt

Heist-op-den-Berg -

Elke week schitteren twee vrijgezellen in de rubriek Blind Date tijdens Iedereen Beroemd op Eén. Geblinddoekt proberen ze een klik te vinden met hun tafelpartner. Gelukkig is daar nog ober Dirk De Deken (59), om tussen het zoekende gesprek en het klunzige eten door voor de nodige rust te zorgen.

Dirk De Deken woont tegenwoordig in Wezemaal, maar in culturele kringen wordt de acteur als meer dan halve Heistenaar beschouwd. Hij is al jaren ­actief bij het Heistse Woshkoor, speelt er in een band en kampeert deze dagen zelfs bijna in het cultuurcentrum. Daar speelt hij namelijk donderdag en vrijdag het stuk ­Jimi van regisseur Ed Vander­weyden, waarin hij een spuwende en vloekende kabouter vertolkt. “Een rol die op mijn lijf geschreven is”, lacht hij.

Blind Date

Maar de makers van de rubriek kwamen bij hem terecht om als ober te fungeren. “Ik speel al jaren bij ­Toneelgroep De Reynaert­ghesellen uit Leuven. Daar heeft de regisseur van Blind Date, Maarten Verlinde, me begin dit jaar zien spelen toen hij naar zijn zus kwam kijken, die ook meespeelde. Pas later zijn er contacten gelegd. Ik heb hem toen wel gewaarschuwd dat ik niet meer dezelfde Dirk was als toen. Bij die voorstelling was ik een gladgeschoren persoon, maar mijn baard heb ik sinds februari niet meer geschoren. Alles voor die rol van kabouter in Jimi”, verklaart Dirk De Deken, die in het dagelijks leven ook secretariaatsmedewerker is in een school in Rotselaar.

Maar de stevig behaarde kin bleek allerminst een probleem voor de programmamakers van productiehuis De Chinezen. “Ze hebben me gezegd dat ik een soort rust en kalmte uitstraal en dat ik zo de kandidaten goed op hun gemak kan stellen. Dat is handig, want het is heel stressvol om geblinddoekt een date te moeten doen en ondertussen ook nog te moeten eten”, zegt hij lachend.

Proefopname

De proefopname leveren al meteen spektakel op. “Ik gaf brood en olijfolie. De geblinddoekte dame dacht dat de olie met een fijn straaltje uit de fles zou lopen, maar dat was niet het geval. De hele tafel lag al meteen onder de olijfolie. Die test heeft het scherm uiteindelijk nooit gehaald, het was te erg. We letten er sindsdien extra op dat we het de kandidaten zo makkelijk mogelijk maken. Als iemand bijvoorbeeld geen wijn wil, dan neem ik dat glas al meteen weg. Dan is er al iets minder om omver te stoten.”

“Het viel me ook meteen op dat er mensen zijn die heel vlot babbelen zo lang de blinddoek aan is en compleet stilvallen zodra ze de ander kunnen zien. En het omgekeerde gebeurt evenzeer. Of dat is omdat ze de andere niet zien zitten of geïntimideerd zijn door de schoonheid van de andere, dat weet ik niet”, zegt hij.

Koken moet Dirk De Deken niet doen. “Het eten wordt besteld bij een traiteur en het wordt opgewarmd door een stagiaire. Ik moet het alleen aan tafel brengen. Van in het begin kreeg ik wel veel vrijheid in hoe ik het wilde aanpakken en wat ik zou zeggen. Dat was wel fijn. Ik supporter alleszins elke keer mee in de hoop dat het echt klikt. Sommige mensen staan soms nog lang na te praten op de parking. Ik kan niet meer doen dan het zo gezellig mogelijk maken. De rest is aan hen.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio