Vier meter hoge Boeddha als eyecatcher

Vier meter hoge Boeddha als eyecatcher

Uitbaatster Ying Chang Wu en kunstenaar Pieter Janssens voor het immense beeld. Foto: evb

Boortmeerbeek / Leuven -

De Leuvense kunstenaar Pieter Janssens heeft de nieuwe vestiging van Wok Dynasty een eyecatcher bezorgd. Het pronkstuk van de zaak wordt een vier meter hoog Boeddhabeeld.

Dit voorjaar besliste Ying Chang Wu Keerbergen te verlaten en een nieuwe zaak te openen in de gebouwen van De Gouden Wok in Boortmeerbeek, waar minstens dubbel zo veel klanten in kunnen. Aan het pand wordt de laatste hand gelegd. De zenuwen staan strak gespannen. De Boeddha werd gisteren afgewerkt. “In onze andere vestigingen was daar geen plaats voor. Deze ruimte is hoog genoeg om iets speciaal te doen, dus waarom geen Boeddha? Ik contacteerde een Chinese kunstenaar, maar die weigerde de opdracht.”

Leuvens kunstenaar

Via vrienden kwam ze uit bij Leuvens kunstenaar Pieter Janssens. “Het was de eerste keer dat ik de vraag kreeg een Boeddha te maken, want die worden meestal uit China geïmporteerd. Toch wou ik de uitdaging aangaan. Het beeld is gebaseerd op het 40 meter hoge Tian Tan Boeddhabeeld - het grootste ter wereld - in Hong Kong en is vervaardigd uit polystyreen, bezet met cement voor de textuur. Natuurlijk weegt het geen ton, zoals het echte, maar enkele honderden kilo's. Het was niet evident om het beeld langs de voordeur naar binnen te krijgen, dus moest het in vier aparte delen. Eens de Boeddha op zijn plaats stond, kon de afwerking beginnen, het patineren”, zegt de kunstenaar.

Ying is trots dat een Leuvenaar het beeld maakte: “De eerste vestiging van onze restaurantketen ligt in Heverlee, dat verstevigt toch onze band met Leuven.” Aan het beeld komen nog subtiele waarschuwingsborden voor kinderen. Zij mogen de vier meter hoge Boeddha niet beklimmen. “Hiermee realiseer ik toch een droom”, zegt Wu.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio