Gentse scholiere wordt dan toch uitgewezen, en haar zieke zus mag niet eens afscheid nemen

Gentse scholiere wordt dan toch uitgewezen, en haar zieke zus mag niet eens afscheid nemen

Keren M. (rechts) moet nu toch met haar moeder (m.) mee naar Congo. Zus Syntiche (l.), die medische zorg nodig heeft, blijft alleen achter in België. Foto: if

Gent -

Er was hen gezegd dat alleen hun mama zou moeten vertrekken. Toch worden de Gentse scholiere ­Keren M. (18) en haar zus ­Keshia (23) dinsdag ook op het vliegtuig naar Congo gezet. “Dit is onmenselijk”, zegt hun zieke zus Syntiche (21), die alleen in België achterblijft. “Ik mag zelfs geen afscheid van hen nemen.”

Het gezin M. woont al vijf jaar zonder papieren in België. Keren zou dit jaar naar het zesde middelbaar gaan, haar zussen studeren aan de hogeschool. Maar eind juni werden ze opgepakt en meegenomen naar het gesloten centrum van Steenokkerzeel.

Syntiche mocht het centrum verlaten omdat ze lijdt aan een speciale vorm van bloedarmoede, maar de rest van het gezin bleef vastgehouden. Vorige week kregen ze te horen dat hun mama vandaag naar Congo wordt uitgewezen.

Onmenselijk

Zondag volgde nog een ‘kleine’ aanvulling: ook Keren en Ke­shia worden vandaag manu militari op het vliegtuig gezet.

“Dit is onmenselijk”, zegt Syntiche. “Ik mag geen afscheid van hen nemen. Zelfs niet even met hen bellen voor ze vertrekken. Waar in Congo ze naartoe zullen gaan, weet ik niet. We hebben er geen familie meer.”

Actie op speelplaats

Vandaag, dinsdag, wordt een symbolische actie gehouden op de speelplaats van BenedictusPoort, de oude school van Keren. De leerkrachten zijn aangeslagen. “Er was net een akkoord met het gesloten centrum dat Keren afstands­onderwijs mocht volgen”, zegt leerkracht Sören Delclef. “Dat maakt het des te pijnlijker. We hadden haar cursussen al gebracht.”

Volgens advocaat Mark Ma­kia­di Mapasi is er nog een waterkansje dat de meisjes alsnog in België mogen blijven. Hij diende gisteren een nieuwe asielaanvraag in.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees