Gent krijgt er 694 sociale woningen bij, maar “in dit tempo is de wachtlijst pas over 160 jaar weggewerkt”

Gent krijgt er 694 sociale woningen bij, maar “in dit tempo is de wachtlijst pas over 160 jaar weggewerkt”

Door de sloop van de Rabottorens is het aantal sociale woningen in Gent lichtjes gezakt. Foto: DVH

Gent -

Gent krijgt geld van de Vlaamse regering voor 694 nieuwe sociale woningen. Niet niets, maar te weinig om de ambities van de Stad waar te maken. De nood aan betaalbare woningen in de stad is nochtans hoog. “In dit tempo duurt het nog 160 jaar om de wachtlijst weg te werken”, zegt de PVDA.

“Als we eerlijk zijn, dan ligt deze ambitie te laag. We zouden een tandje moeten kunnen bijsteken.” Zelfs coalitiepartner Groen had in de commissie Wonen vorige week al kritiek op de nieuwe deal die Stad Gent heeft gesloten met de Vlaamse regering. Sven Taeldeman (SP.A), schepen van Wonen, kon de kritiek enkel bijtreden.

Waarover gaat het? Gent heeft een overeenkomst gesloten met Vlaams minister Liesbeth Homans (N-VA), een ‘convenant’ over een budget voor nieuwe sociale woningen of appartementen in Gent. De stad zit ruim boven de wettelijke norm van 9 procent: 12,5 procent van het Gentse woningenbestand is een sociale woning. Maar er staan zowat 10.000 mensen op de wachtlijst.

Daklozen

Omdat er al zo veel sociale woningen zijn, moet Gent met Vlaanderen onderhandelen over extra geld. Dat is er nu: tot 2020 geeft Vlaanderen subsidies om exact 694 nieuwe sociale woningen te bouwen. De deal werd gisteren goedgekeurd in de gemeenteraad.

Daarmee lijkt meteen wel duidelijk dat Gent zijn eigen ambities niet snel zal halen. Het stadsbestuur zei in 2012 “op termijn” naar 20 procent sociale woningen te willen gaan. Maar in het huidige tempo haalt de Stad tegen 2030 maar een groei van één procent, naar 13,5 procent.

Gent krijgt er 694 sociale woningen bij, maar “in dit tempo is de wachtlijst pas over 160 jaar weggewerkt”
Schepen Sven Taeldeman (SP.A): “Zouden wij meer willen doen? Uiteraard. Niemand wordt happy van die wachtlijsten.” Foto: blg

De nood is nochtans hoog. Dat onderstreepten welzijnswerkers en dakloze gezinnen vorige week nog met een betoging onder de stadshal.

Bovendien blijkt dat het totale aantal sociale woningen in Gent is gedaald. De Vlaamse Maatschappij voor Sociaal Wonen telde in 2012 nog 14.556 sociale woningen in Gent. In 2016 was dat aantal gezakt tot 14.418. En daarvan staat dan nog ongeveer een op de tien leeg.

Verplichten

Er zijn twee grote verklaringen. De eerste is de sloop van de Rabottorens, die een dip veroorzaakt in het totale aantal sociale woningen in Gent. Daar komen ook grotere, maar minder appartementen in de plaats. De tweede verklaring is dat de Stad bij nieuwe ontwikkelingen de bouwheer niet langer kan verplichten om in 20 procent sociale woningen te voorzien. Die verplichting werd vernietigd door de Raad van State.

De Stad heeft geen pasklaar antwoord op de situatie. “Kan er meer gebeuren? Zouden wij meer willen? Uiteraard. Niemand wordt happy van de huidige wachtlijsten”, zei Sven Taeldeman (SP.A), schepen van Wonen, maandag in de gemeenteraad. “Mochten we meer middelen hebben, onze ambitie zou hoger zijn. Maar we gaan ook sociale woningen vervangen. Dat zit niet in dit akkoord.”

Geen prioriteit

N-VA toonde zich in de gemeenteraad tevreden. “De noden blijven hoog in deze stad, maar de middelen zijn niet oneindig. Ze moeten goed worden beheerd”, zei fractieleider Elke Sleurs.

Gent krijgt er 694 sociale woningen bij, maar “in dit tempo is de wachtlijst pas over 160 jaar weggewerkt”
Tom De Meester (PVDA): “Aan luxueuze bouwprojecten geen gebrek, maar het aantal sociale woningen neemt af.” Foto: blg

Zware kritiek komt er echter van de linkerkant. De PVDA, die niet in de gemeenteraad zit, heeft uitgerekend dat het “in dit tempo nog 160 jaar duurt” vooraleer de wachtlijst voor sociale woningen weggewerkt is.

“Aan luxueuze bouwprojecten is in Gent geen gebrek. Maar het aantal sociale woningen is gedaald”, zegt kopman Tom De Meester. “Dit is geen antwoord op de wooncrisis in Gent. Het Gentse woonbeleid is een lege doos. Mooi verpakt, maar er zit niks in. Zeg dan toch gewoon dat de wooncrisis geen prioriteit is.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio