Mysterieuze motorrijder die ongeval voorkwam is opgedoken: “Niemand had het gevaar in de gaten”

De aanhangwagen boorde zich in een gevel. Foto: djr

Kortrijk / Bellegem -

Na een spectaculair ongeval in Bellegem bleek er enkel schade aan een gevel te zijn. Toch had het veel erger kunnen aflopen. Een tractor verloor zijn aanhangwagen op een hellend vlak, waardoor die zo’n honderd meter naar beneden bolde. Gelukkig was Giorgio Derycke in de buurt. De motorrijder zorgde ervoor dat niemand gewond geraakte bij het incident.

LEES OOK: Aanhangwagen boort zich in gevel, mysterieuze motard voorkomt erger

Zaterdagmiddag werden de Bellegemnaren opgeschrikt door een spectaculair ongeval. Een tractor die stilstond op een hellend stuk in de Bellegemsestraat verloor door een mechanisch defect zijn aanhangwagen. Die bolde zo'n honderd meter achteruit tot hij tot stilstand kwam tegen de gevel van een pas gerenoveerd huis. Met heel wat averij tot gevolg, maar niemand raakte - wonder boven wonder - gewond.

Vijf seconden

Dat de losgeslagen kar enkel een huis beschadigde, is grotendeels te danken aan één man: ­Giorgio Derycke. De motorrijder uit Aalbeke stond net toe te kijken op het moment dat het noodlot toesloeg. “Op het moment dat de tractor vertrok, bleef zijn aanhangwagen staan”, getuigt hij. “Dat duurde zo'n vijf seconden, en niemand die besefte wat er gebeurde.”

Meisje met fiets

Op dat moment schoot de heldhaftige man in actie. Hij maande omstanders aan om zich uit de voeten te maken. “Automobilisten claxonneerden omdat het niet vooruit ging, maar hadden het gevaar niet door. Tot ze in paniek raakten toen de kar achteruit begon te bollen. Gelukkig konden ze net op tijd naar links en rechts rijden”, zegt hij. “Een meisje dat er met haar fiets stond, kon – doordat ik teken deed – net wegrijden. Ze kon net als de anderen niet inschatten wat er te gebeuren stond.”

Giorgio zag hoe de aanhangwagen zich in de gevel boorde. Hij stond op zo'n 10 meter afstand. “Een enorme impact, maar het kon eigenlijk erger afgelopen zijn”, zegt Giorgio. Zijn eigen aandeel in de net vermeden ramp minimaliseert hij. “Het was een reflex dat ik de mensen waarschuwde, maar eigenlijk kon ik enkel toekijken. Ik ben gewoon al blij dat er geen gewonden gevallen zijn.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees