Helpt favoriete muziek om psychopaten te identificeren? “Zo kunnen we hen vinden zonder dat ze het weten”

Helpt favoriete muziek om psychopaten te identificeren? “Zo kunnen we hen vinden zonder dat ze het weten”

Foto: EPA

Wie ooit naar Silence of the Lambs gekeken heeft, zal schrikken. Psychopaten hebben geen voorliefde voor klassieke muziek, zoals Anthony Hopkins in de Oscarwinnende film, maar verkiezen stoere rapsongs. Dat blijkt uit Amerikaans onderzoek.

Onderzoekers van de Universiteit van New York lieten 200 mensen luisteren naar 260 liedjes uit verschillende genres. Ze benadrukken meteen dat het onderzoek wat voorlopig en nog niet gepubliceerd is in wetenschappelijke magazines, maar ze zijn wel duidelijk en intrigerend genoeg om het onderzoek uit te breiden naar een groter publiek.

De voorlopige conclusie: psychopaten hebben geen voorliefde voor klassieke muziek of jazz, maar neigen eerder naar stoere rapmuziek. Lose Yourself van Eminem en No Diggity van Blackstreet waren bijvoorbeeld opvallend populair bij mensen met psychopathische trekken of neigingen.

Zij die het minst neigden naar psychopathie, hielden dan weer vooral van rockklassieker My Sharona van The Knack en Titanium van Sia.

Identificeren

Het doel van onderzoekers is om psychopaten te kunnen identificeren aan de hand van hun afspeellijsten. “De media portretteren psychopaten als moordenaars met een bijl en seriemoordenaars, maar het is echt niet zo opvallend wie ze zijn. Ze zijn niet allemaal zoals The Joker in Batman”, zegt Pascal Wallisch, die het onderzoek leidt, in The Guardian. “Ze kunnen net naast je aan het werken zijn en gewoon deel uitmaken van de groep. Ze zijn psychologische zwarte materie.”

1 procent

Van de volledige wereldbevolking voldoet ongeveer 1 procent aan de omschrijving van een psychopaat. In gevangenissen ligt dat percentage veel hoger: daar is 1 op de 5 een psychopaat. “En zo’n mensen wil je niet in een positie waar ze anderen kunnen schaden”, zegt Wallisch. “Daarom zou het goed zijn dat we een manier ontwikkelen om hen te identificeren zonder hun medewerking of medeweten.”

Genetisch

Uit eerder onderzoek zijn wetenschappers er wel al in geslaagd om genetische variaties op te sporen die het vaakst voorkomen bij psychopaten, maar het is erg moeilijk om daarmee voorspellingen te doen. Zo gaat het bijvoorbeeld om verhoogde empathie en agressie, wat wel bij meer mensen voorkomt.

Aan de hand van hersenscans werden ook al waarnemingen gedaan, maar ook die zijn niet bepalend voor de daden van de persoon die de kenmerken heeft.

Nog onderzoek

Verder onderzoek moet nu uitwijzen of de link tussen muzieksmaak en psychopathie echt bestaat en, als die er echt is, of potentiële psychopaten ontdekt kunnen worden aan de hand ervan. “Maar dat kan dan wel leiden tot controversiële toepassingen”, zegt Wallisch. “Als ons team bijvoorbeeld 30 nummers kan identificeren, kunnen afspeellijsten van streamingdiensten gescand worden. Het goeie is dat zoiets kan zonder medeweten of medewerking van de onderzochte. Maar is dat ethisch verantwoorden? Die vraag moet nog beantwoord worden. Want is het verantwoord om een psychopaat op een machtspositie te hebben?”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

Abonneevoordeel

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees