Onderzoek rond International Polar Foundation van Alain Hubert

Politie vindt gezochte documenten bij huiszoeking op kabinet van Zuhal Demir

De politie voert dinsdagvoormiddag huiszoekingen uit op het kabinet van Zuhal Demir, de N-VA-staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking, Grootstedenbeleid en Wetenschapsbeleid. Het parket liet zopas weten dat het een gezocht document vond.

De huiszoeking gebeurt in het raam van een gerechtelijk onderzoek dat reeds lopende was sinds 2014 bij het parket van Brussel, laat het parket weten. “Dinsdagochtend heeft de onderzoeksrechter een huiszoeking gedaan bij de staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke kansen en Wetenschapsbeleid. De onderzoekers hebben bij de huiszoeking de documenten waar ze naar op zoek waren, gevonden en in beslag genomen.”

De documenten in kwestie betreffen een strafklacht van Elke Sleur, Demir’s voorganger, aan het adres van Hubert. Die had de poolreiziger uit het bestuursorgaan van de Internationale poolstichting gezet uit vrees voor belangenverenigingen. Daarnaast had Sleurs had ook een strafklacht ingediend tegen Hubert.

Reactie Demir

“De strafklacht loopt door, ook al heb ik burgerrechterlijk een einde gemaakt aan het geschil”, vertelt Demir aan De Standaard. “Justitie en parket beslissen over de strafklacht, niet ik. Het volledige dossier is van A tot Z meegenomen, daar hebben wij natuurlijk geen probleem mee. We hebben onze volle medewerking verleend”, aldus nog Demir. “Maar de strafklacht is iets tussen mijn voorgangster en Alain Hubert. Ik heb daar niets mee te maken.”

Iets wat de betrokken instanties overigens bevestigen. “Het is belangrijk te benadrukken dat de staatssecretaris zelf niet geviseerd is door het lopende gerechtelijk onderzoek”, zegt Ine Van Wymersch, woordvoerder van de eerste substituut-procureur des Konings. De huiszoekingen kaderen in het onderzoek rond de International Polar Foundation van poolreiziger Alain Hubert..

Politie vindt gezochte documenten bij huiszoeking op kabinet van Zuhal Demir
Alain Hubert. Foto: Photo News

Strijdbijl begraven

Hubert en de Belgische Staat voerden al enkele jaren een juridische strijd rond de poolbasis. Demirs voorganger Elke Sleurs (N-VA) had het IPF uit het poolsecretariaat, het bestuursorgaan van de poolbasis, gezet. De juridische twisten leidden ertoe dat er vorig jaar geen missie naar de Zuidpool kon doorgaan. Sleurs werd meerdere keren veroordeeld omdat ze het bestuur van de zuidpoolbasis Prinses Elisabeth van de poolstichting had afgenomen.

De International Polar Foundation vroeg op een gegeven moment zelfs aan premier Michel dat hij Sleurs tot de orde zou roepen. “We vragen formeel aan de premier om deze rampzalige situatie onverwijld recht te zetten door, net zoals de Raad van State, te erkennen dat de poolstichting de enige operator is van de Prinses Elisabeth-basis en door met haar de overeenkomsten af te sluiten die het mogelijk maken de basis te vrijwaren”, klonk het in een open brief. Hubert werd wel betrapt toen hij de basis half leeg leegplunderde.

Hubert en Demir begroeven eerder dit jaar de strijdbijl in verband met het poolstation Prinses Elisabeth. De Belgische Staat werd in juni volledig eigenaar van het poolstation, maar kende het beheer ervan voor minstens zes jaar toe aan de stichting Hubert.

Politie vindt gezochte documenten bij huiszoeking op kabinet van Zuhal Demir
Foto: AFP
Corrigeer

MEER NIEUWS