Het wordt gevoelig warmer, voorspellen nieuwe klimaatmodellen, en dat is niet positief

© BELGA

Volgens nieuwe klimaatmodellen, die het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) heeft voorgesteld op een studiedag, zal de temperatuur in ons land tegen het eind van deze eeuw met 3,5 graden stijgen. Die gevoelige verandering komt er als de uitstoot van broeikasgassen niet bijgesteld wordt, bericht VRT Nieuws.

gjs

Het KMI, de KU Leuven, het KMI, VITO - de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek - en de Universiteit van Luik zijn enkele van de partners die twee jaar geleden CORDEX.be opgericht hebben. Het doel van die organisatie is het bundelen van het onderzoek naar klimaatverandering in België.

Op een studiedag van het KMI werd een inkijk gegeven in de modellen die voorliggen voor de periode 2070-2100 en die zijn opmerkelijk. Als we er niet in slagen om de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen omlaag te halen, zal de temperatuur in ons land stijgen met 2,6 tot 3,5 graden, afhankelijk van het model.

Die voorspelling is weinig hoopgevend. Wetenschappers hadden al aangegeven dat een stijging tot 1,5 graden nog enigszins veilig is, maar meer wordt als problematisch beschouwd voor onder meer dier- en plantensoorten en extreme weersverschijnselen.

Concreet betekent het voor ons land dat er gevoelig meer neerslag zou vallen in de winter en het aantal hevige stormen in ons land zou toenemen.

De boodschap aan de politiek is duidelijk: de uitstoot van broeikasgassen moet naar beneden of we krijgen problemen.

Aangeboden door onze partners