Initiatief vergemakkelijkt het sorteren en vermijdt extra ophaalrondes

Hier wil men afval sorteren vergemakkelijken door alle plastic in één zak te verzamelen

Hier wil men afval sorteren vergemakkelijken door alle plastic in één zak te verzamelen

Intradura is niet de enige intercommunale die zich achter de P+MD-zak schaart. Foto: ssj

Halle / Herne / Bever / Sint-Pieters-Leeuw / Drogenbos / Linkebeek / Beersel / Pepingen / Dilbeek / Asse / Ternat / Lennik / Gooik / Roosdaal -

De nieuwe afvalintercommunale Intradura zou graag alle plastic afval in de bestaande PMD-zak zien belanden. Dat is gemakkelijker voor de inwoners van de 19 aangesloten gemeenten, en er is geen extra ophaalronde nodig.

Bij de nieuwe afvalintercommunale Intradura werd de afgelopen maanden volop nagedacht over het toekomstig afvalbeleid in de 19 aangesloten gemeenten uit Halle-Vilvoorde. Een opvallende beslissing gaat over de inzameling van plastic. Momenteel mag je in de blauwe PMD-zak naast drankkartons en metalen verpakkingen enkel plastic flessen en flacons gooien. Alle andere plastic verpakkingen en voorwerpen, zoals potten en botervlootjes, horen momenteel nog thuis in de restafvalzak.

Als het van Intradura afhangt, mag/moet binnen een paar jaar alle plastic in één zak. “Wij zijn voorstander van de zogeheten P+MD-zak. We hebben dit voorstel voorgelegd aan de Raad van Bestuur, en alle gemeenten hebben dat goedgekeurd”, klinkt het bij Intradura. “Als mensen alle plastic afval in de bestaande PMD-zak mogen gooien, heeft dat alleen maar voordelen. Zo is er onder meer geen extra zak nodig. Want een bijkomende zak betekent dat mensen extra moeten sorteren en extra plaats moeten voorzien. Een nieuwe zak zorgt bovendien voor een extra ophaalronde, wat gepaard gaat met meer transportkosten én meer overlast voor de bewoners.”

Stapsgewijs invoeren

Intradura is overigens niet de enige intercommunale die zich achter de P+MD-zak schaart. “We krijgen signalen dat alle intercommunales in Vlaanderen voorstander zijn van één uniform systeem.”

Over het tijdstip van de invoering van de P+MD-zak bestaat nog onduidelijkheid. Momenteel lopen er proefprojecten in zes gemeenten in het land. “Fost Plus wil het systeem in 2019 stapsgewijs invoeren”, klinkt het nog bij Intradura. Of de prijs van de zak omhoog gaat en of er meer ophaalronden nodig zijn dan voor de PMD-zak, is nog niet beslist.

Debat

De gemeente Drogenbos is alvast voor het idee van de P+MD-zak gewonnen. “Binnen Intradura is een debat gevoerd over wat er met plastic verpakkingen zoals yoghurtpotjes en botervlootjes moeten gebeuren”, zegt milieuschepen Steve Roobaert (Drogenbos Plus-LB). “Er waren drie opties. Het plastic in de restafvalzak steken, een nieuwe zak ontwerpen, of het plastic in de PMD-zak onderbrengen. Er werd gekozen voor die laatste optie. Door de toegestane inhoud van de PMD-zak uit te breiden, verminder je het restafval waardoor er minder afval verbrand moet worden. Bovendien wordt de druk om extra te sorteren, niet bij de inwoners gelegd.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio