Santé: vanaf volgende zomer klinken met eerste Lokerse stadswijn

Vinnegaard levert half ton druiven op

Studentes Soojke en Lotte waren gisteren druk in de weer in de Lokerse stadswijngaard. Foto: ies

Lokeren -

Studenten van het Bio Technisch instituut uit Sint-Niklaas plukten dinsdag de eerste oogst in de Lokerse wijngaard “Vinnegaard” aan het Bospark. De reacties waren bijzonder goed. In totaal leverden de 400 wijnstokken bijna 500 kilogram druiven op.

“De druiven zijn van uitstekende kwaliteit”, bevestigde groenambtenaar Lode Debruyne, die ter plaatse het suikergehalte kwam meten. “Er zal dus weinig of geen suiker moeten worden toegevoegd om er een heerlijk pittig wijntje van te maken”, aldus nog Debruyne, die de voorbije twee jaar intensief met de wijngaard bezig was.

“Samen met de stadsdiensten en de mensen van het sociaal tewerkstellingsproject De Sperwer hebben we ervoor gezorgd dat de ranken zich in volle glorie konden ontwikkelen.”

Net tegen fruitvlieg

Om de Suzuki-fruitvlieg weg te houden werd de voorbije twee maanden ook een net over de druivenstokken gespannen. Daardoor konden de druiven perfect rijpen. Dinsdagmiddag was het dan aan de studenten van het zesde jaar biotechniek uit Sint-Niklaas om de vruchten te plukken.

“Normaal hebben de leerlingen op dinsdagmiddag vier uur lab. Maar dit veldwerk past daar perfect in. Het gistingsproces, zowel van wijn maar ook van bier, behoort tot de eindtermen in deze richting”, vertelt leerkracht Friede Feron, die zelf in Lokeren woont en heel vereerd was om met haar studenten ook haar steentje te kunnen bijdragen.

“We proberen in het laatste jaar van deze opleiding ook heel wat dingen zelf te doen. Zo maken we aan het eind van het jaar een eigen biertje. Ook een bezoek aan een wijngaard proberen we af en toe mee te pikken. Tussen onze studenten zitten heel wat jongeren die al gepassioneerd met wijn bezig zijn,” aldus Feron.

Passend etiket

De opbrengst van de pluk werd dinsdag al naar een wijnmaker in Brakel gebracht. “Tegen volgend jaar juni zou de wijn kunnen worden geserveerd. Intussen gaan we werk maken van een passend etiket voor onze Vinnegaard-wijn”, weet schepen van Landbouw Nina Van der Sypt (CD&V), die het project mee lanceerde.

“In de volgende weken gaan we nog wat opruimen om dan volgend jaar weer alles klaar te maken voor een nieuwe oogst. Hopelijk zijn we vertrokken voor een lange Lokerse wijntraditie.”

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio