Bekende brasserie trakteert zichzelf na 25 jaar op totale make-over: “Ik wil de mensen weer iets nieuws leren kennen”

Bekende brasserie trakteert zichzelf na 25 jaar op totale make-over: “Ik wil de mensen weer iets nieuws leren kennen”

Peter Van den Bossche van Brasserie Latem slijpt de messen voor het feestweekend. Foto: foto’s fvv

Sint-Martens-Latem -

De bekende gevel en de ­gigantische terracottapot hebben plaatsgemaakt voor een strakke voorbouw in hout en glas. Brasserie Latem bestaat dit weekend vijfentwintig jaar en viert dat met een totale make-over. En met een nieuw concept. “Maar we pretenderen niet dat we een Japans restaurant zijn”, zegt chef en zaakvoerder Peter Van den Bossche.

Op 1 oktober 1992 opende Brasserie Latem de deuren in het bekende pand op de Kortrijksesteenweg. “Ik wilde de mensen van Sint-Martens-Latem en omgeving iets nieuws leren kennen”, zegt Peter Van den Bossche. “Ze kenden het woord brasserie, maar wisten eigenlijk niet wat het was.”

“Ik wilde de sfeer van Parijs naar hier brengen: lekker eten met de beste producten, goeie wijn … Olijfolie was nog niet aan zijn opmars begonnen, carpaccio was iets waarvan mensen nog nooit hadden gehoord. We zorgden voor vernieuwing in de brasserie­keuken.”

Rauwe vis

En dat wil Van den Bossche op de 25ste verjaardag van het restaurant opnieuw doen. “Ik hou van Japan en van zijn keuken. Gastronomisch staan ze daar veel verder dan ons. Er zijn nu al veel Japanse invloeden merkbaar op onze kaart. We serveren sashimi, carpaccio van cocquilles … Rauwe vis is een van onze klassiekers.”

Dus schakelt hij nu een versnelling hoger. “We hebben onze zaak helemaal verbouwd. Aan de kant van de Kortrijksesteenweg hebben we uitgebreid: daar komt de izakaya.”

Bekende brasserie trakteert zichzelf na 25 jaar op totale make-over: “Ik wil de mensen weer iets nieuws leren kennen”
Deze week werd het interieur van de ‘izakaya’ afgewerkt. Foto: fvv

We fronsen de wenkbrauwen. “Nooit van gehoord? In elke Japanse stad bestaat het. Een izakaya is een plek waar mensen een glas drinken en iets lekkers eten, ook buiten de gebruikelijke restauranturen.” De keuken van de lounge­bar blijft bijgevolg open van 12 tot 23 uur.

‘Volg de chef’

“De focus ligt op rauwe vis, maar we bieden ook typische gerechten uit onze eigen keuken aan. Klanten kunnen kiezen voor het menu Omakase. Dat betekent: je volgt de chef, hij kiest het menu.”

Met het nieuwe concept speelt Van Den Bossche in op de tijdgeest. “Mensen leven en werken anders. Er zijn er een pak die in de late namiddag nog willen eten. Hen bieden we een alternatief.” Fans van de klassieke Brasserie Latem hoeven niet te vrezen: tijdens de gebruikelijke uren blijft dat restaurant gewoon open.

Meesterkoks van België

Van den Bossche vindt de nieuwe stap logisch. “We vernieuwen, maar blijven verder gaan op de ingeslagen weg. Vijfentwintig jaar geleden stond ik hier met knikkende knieën achter de toog omdat ik de mensen iets nieuws moest leren kennen. Nu sta ik hier opnieuw, met dezelfde knikkende knieën.”

Maar wel met het voordeel dat het restaurant intussen een begrip is geworden in de ruime regio. En dat chef Peter wordt gewaardeerd. “Ik ben op uitnodiging van Peter Goossens (Hof van Cleve, nvdr.) en Stephan Buyens (Le Fox, nvdr.) toegetreden tot de Meesterkoks van België. Ik vind het fantastisch dat die eer niet meer louter voor sterrenchefs is weggelegd, maar ook voor andere mensen die gastronomie op de kaart willen zetten.”

INFO

Brasserie Latem houdt nu zondag, 1 oktober, vanaf 12 uur het culinaire evenement ‘Bits of Delight’ in aanwezigheid van twintig van hun vaste wijnmakers. Er zijn nog tickets (100 euro): www.brasserielatem.be

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio