De zoekers

Eindredactrice 'Magazine'

  • 36 jaar
  • Getrouwd, moeder van twee zonen Jules (7) en Theo (bijna 4)
  • Woont in Mechelen
  • “De titel van Idealist is geen hoedje dat je even opzet. Omdat er nog zoveel te zoeken is, doe ik er nog een jaar bij. Lukt het dit jaar wel om de auto vaker te laten staan? Minder plastic te gebruiken? Een groenteabonnement te nemen?”

Life

COLUMN. “Op zoek naar een duurzaam cadeau voor een kinderfeestje. Koekjes? Een filmticket?”

COLUMN. “Op zoek naar een duurzaam cadeau voor een kinderfeestje. Koekjes? Een filmticket?”

Niets leuker dan verjaardagsfeestjes. En de erbij horende cadeautjes uiteraard. Al zie ik dan soms, met weliswaar half dichtgeknepen, lede ogen toe hoe de berg plastic speeltjes aanzwelt. Onder een brede lach en stralende ogen. Daar kan ik toch alleen blij van worden? Ondertussen probeer ik het inpakpapier te redden, als het er niet al te enthousiast afgescheurd is.

Zaterdag was het zover, mijn zoon was uitgenodigd op het eerste verjaardagsfeestje van het schooljaar: een ontbijtfeestje (topconcept voor zevenjarigen trouwens). Maar mijn voornemen een verantwoord cadeautje te kopen, verwaterde ergens in de septemberdrukte. Lukte het de vorige twee feestjes om kleurpotloden en een kleurplaat of verantwoorde tattoos in een eco-faire winkel te gaan halen – deze keer vlogen met de werkdagen de openingstijden en de besteltermijnen voorbij en holde ik op vrijdag nog naar de supermarkt. Raprap een doos Playmobil halen. Altijd goed en dat gaat lang mee, onze kinderen spelen ook nog met die van hun papa, da’s toch ook een beetje duurzaam, sus ik mezelf.

COLUMN. “Op zoek naar een duurzaam cadeau voor een kinderfeestje. Koekjes? Een filmticket?”

En die ruiker lolly’s uit de snoepkast doen we er op zaterdagochtend ook nog bij: delen is toch veel leuker (én duurzamer, anders was ie waarschijnlijk over een paar maanden toch gewoon in de vuilnisbak beland)? Ik voel het even steken in mijn maag dat ik mijn zoon voorstel zijn zelf gekregen cadeau weg te geven. Maar hij treedt me bij en straalt als hij de ruiker afgeeft, en als hij achteraf trots vertelt dat iedereen een lolly mee naar huis kreeg.

Zelf zag ik hoe op zijn feestje eerder dit jaar de strips het plastic spul voor het eerst overstemden. Boeken, altijd goed: lang leve de leeswereld die in het eerste leerjaar openging. Een goede vriendin zweert bij een filmticket. Ook een leuke (maar daar was ik dus niet op tijd bij). Zij weet met vijf kinderen als geen ander hoe de berg spullen in te tomen, ik sta er altijd van te kijken hoe ze dat onder controle houdt. Bij een vergelijkende blinde test wijs je zonder twijfel de speelhoek van mijn twee zonen aan haar vijfkoppige kroost toe. Hoe doet ze dat toch?

COLUMN. “Op zoek naar een duurzaam cadeau voor een kinderfeestje. Koekjes? Een filmticket?”

Het filmticket is er al een voorbeeld van: door te focussen op activiteiten. Making memories. Zij gaat daarom zelfs nog dat stapje verder en vroeg op de uitnodiging van het feestje van haar zoon om helemaal geen cadeautjes mee te brengen. Kinderen vragen daar niet om, wij denken dat ze dat willen, vindt ze. Amper twee van de uitgenodigde kinderen luisterden – makkelijk is het blijkbaar niet, met “lege handen” gaan feesten. Ik weet eerlijk gezegd niet wat ik zelf zou doen: misschien toch iets à la zelfgebakken koekjes meebrengen? Buiten in de zon en de modder met zijn vrienden had haar zoon sowieso zijn leukste feestje ooit. Tot het volgende, natuurlijk.

Zelf ben ik deze week begonnen met een verlanglijstje, de toptip die de Nederlandse sustainable expert Marieke Eyskoot geeft in haar inspirerende Goede Gids. “Je moet even over het idee heen dat het hebberig zou zijn. Dat is het niet, het is juist handig. (…) En het is duurzaam, want het gaat verspilling tegen.” Nog een goede tip uit het boek, voor wie kleinere kinderen heeft: “Tot 24 maanden is de hoeveelheid ‘benodigd’ speelgoed helemaal minimaal: deel de leeftijd in maanden door 3. Een baby van 6 maanden heeft dus genoeg aan 2 speeltjes.”

Maar intussen ging bij ons thuis alvast een gekregen boek in de opnieuw ingevoerde cadeautjeskast, zodat het volgende feestje me iets minder in snelheid kan verrassen. Niets mis met doorgeefcadeautjes. Zijn die niet net getest én goedgekeurd?

Corrigeer

De Zoekers