Veeverkoper en slachthuisbaas krijgen beroepsverbod van tien jaar

Veeverkoper en slachthuisbaas krijgen beroepsverbod van tien jaar

Frank W. (rechts) verlaat de rechtbank met een kennis en zijn advocaat. Foto: bdd

Beerse -

Veeverkoper Rudy V.C. uit Beerse en een Nederlandse slachthuisbaas moeten in een fraudezaak meer dan 20 miljoen euro betalen aan de bank.

Rudy V.C. (50) uit Beerse had op een bepaald moment een kwart van de Belgische markt in zijn portefeuille. De Kempenaar was ook de grootste leverancier van runderen aan Weyl Beef Products uit het Nederlandse Enschede. Toen dat slachthuis in mei 2010 failliet ging, verloren in Nederland meer dan duizend mensen hun job.

Het gerechtelijk onderzoek bracht een gigantische constructie met valse facturen en ongedekte cheques aan het licht. Rudy V.C. zou tussen december 2008 en mei 2010 valse facturen hebben bezorgd aan Weyl voor in totaal 31.512 runderen, voor een totaalbedrag van 33 miljoen euro.

Rudy V.C. kreeg woensdag van het hof van beroep 24 maanden cel, waarvan 20 voorwaardelijk. Slager Frank W. (58) uit Enschede kreeg 18 maanden, waarvan zes effectief. Beiden moeten ook elk ene boete van 6.000 euro betalen.

De twee kregen ook een beroepsverbod opgelegd van tien jaar. Aan de bank Paribas Fortis moeten ze in totaal 21,4 miljoen euro schadevergoeding betalen. Tijdens het onderzoek werd beslag gelegd op ongeveer 5,5 miljoen euro. Dat geld is verbeurd verklaard of moet worden teruggeven aan de benadeelden.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees