Deze gemeente heeft genoeg van bouw nieuwe appartementen

Deze gemeente heeft genoeg van bouw nieuwe appartementen

Schepen Bart Dewandeleer wil de groene ruimte in de gemeente beschermen. Foto: ddl

Zaventem -

De Zaventemse gemeenteraad heeft de stedenbouwkundige verordening die een grendel zet op appartementenbouw unaniem goedgekeurd.

De ontsluiting langs de Ring en E40 en de aanwezigheid van de luchthaven en bedrijventerreinen maakt dat de druk op Zaventem als woongemeente bijzonder groot wordt. Inzake groei van de bevolkingscijfers tussen 2010 en 2016 bekleedt Zaventem immers de derde plaats in Vlaams-Brabant. In dat kader besliste de gemeente eerder al om de komende jaren aan dorpsinbreiding te doen.

Een tweede initiatief legt de appartementsgebouw aan banden. Het is het Zaventemse gemeentebestuur besliste in juni al om de bouw van nieuwe appartementen een halt toe te roepen, maar kon het voorstel nu pas voorleggen op de gemeenteraad.

Voorwaarden

Concreet houdt dat voorstel in dat nieuwe appartementen slechts gebouwd kunnen worden in een welomschreven zone die beperkt wordt tot de dorpskernen, waar er vandaag ook al appartementen staan.

“De open ruimten en gebieden die verder van de kern liggen blijven op die manier gevrijwaard van appartementen”, zegt schepen van Ruimtelijke Ordening en Woonbeleid Bart Dewandeleer (CD&V). “In de zone waar appartementen nog kunnen, wordt het aantal bouwlagen bovendien beperkt tot maximaal vier bouwlagen. Zo kiezen we resoluut voor de bescherming van onze open en groene ruimten.”

Het oorspronkelijke voorstel wordt bovendien uitgebreid met de tuinwijken Witte Cité en Rode Cité en in de Beekstraat en de huizen naast de kerk in Sterrebeek.”

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio