Brandweer zit in het nieuw: "Gedaan met oude wagens en versleten pakken"

Brandweer zit in het nieuw: "Gedaan met oude wagens en versleten pakken"

Voorzitter Ann Coopman en waarnemend zonecommandant Patrick Wallaert in het nieuwe zonehuis van de brandweer in Eeklo. Foto: MCO

Eeklo -

De Hulpverleningszone Meetjesland is op drie jaar tijd gegroeid tot een modern brandweerkorps. Gedaan met aftandse voertuigen en versleten brandweerpakken. “We komen van ver, maar er liggen nog veel uitdagingen op de plank.”

De Hulpverleningszone Meetjesland kent u waarschijnlijk beter als ‘de brandweer’. En die brandweer heeft er sinds de vorming van de grotere brandweerzones in 2015 een hele weg op zitten. “Toen ik drie jaar geleden als voorzitter begon, kreunde de hulpverleningszone onder enkele jaren stilstand”, zegt de Waarschootse burgemeester Ann Coopman (CD&V). “De gemeenten weigerden namelijk nog te investeren tot de nieuwe brandweerzones werden gevormd. Maar omdat die datum meermaals werd uitgesteld werden de problemen voor de zone heel concreet. Zo was het wagenpark aftands en de brandweerpakken versleten.”

Modernste materiaal

Maar als u nu de brandweer belt, dan is de kans bijzonder groot dat u met het modernste materiaal wordt geholpen. Zo kocht de zone sinds 2015 vier tankwagens, vier signalisatiewagens en drie ambulances. Daarbovenop kregen alle 300 vrijwillige brandweermannen een nieuw pak ter waarde van zo’n 900 euro. En ook aan de uitruksnelheid wordt volop gewerkt. In de posten Eeklo, Maldegem en Aalter vertrekt er tussen 8 uur en 17 uur binnen de twee minuten een ambulance. En ook het aansturen van de ploegen wordt straks verder geprofessionaliseerd. De hulpverleningzone verhuisde onlangs naar een nieuw centraal ‘zonehuis’ langs de N9 in Eeklo. “Eind dit jaar of begin volgend jaar installeren we hier een nieuwe zonale meldkamer waar alle oproepen voor de zeven brandweerposten worden verzameld. Zo kunnen we nog meer gericht de juiste mensen en het juiste materiaal naar een interventie sturen”, zegt waarnemend zonecommandant Kpt. Patrick Wallaert.

Gezocht: vrijwilligers

Zeven posten, zo’n 300 vrijwillige brandweermannen en 40 vrijwillige ambulanciers. Hen allemaal op één lijn krijgen was ook een uitdaging na de vorming van de zone. “Maar vandaag kunnen we zeggen dat iedereen mee is in onze nieuwe organisatie. Een voertuig uit Eeklo dat ingezet wordt in Waarschoot of Kaprijke, dat is geen probleem”, zegt Wallaert die wel nog eens een warme oproep lanceert naar nieuwe vrijwilligers. “Op dit moment kunnen we al onze opdrachten met glans vervullen, maar de kans bestaat dat we ooit zullen moeten kiezen voor enkele beroepsbrandweermannen. Want de instroom van nieuwe vrijwilligers verloopt stroef. Het vraagt veel van de mensen, maar de job is bijzonder gevarieerd en je verdient er een mooie cent extra door. De jeugd enthousiast maken is een echte opdracht”, zegt Wallaert.

En wat met de gemeentefusies? Nevele fuseert met Deinze dat niet tot de zone Meetjesland behoort, maar wel tot de zone Centrum (met onder andere Gent). Terwijl Lovendegem, dat in de zone centrum ligt dan weer waarschijnlijk fuseert met de Meetjeslandse gemeenten Zomergem en Waarschoot.

“Het is een oefening die we snel willen afronden. Want eens we zekerheid hebben over de structuur kunnen we verder gericht investeren. Na de inhaalbeweging is het tijd om op een efficiënte manier te groeien”, zegt voorzitter Coopman.


PATRICK WALLAERT STOPT EIND  VOLGENDE MAAND ALS ZONECOMMANDANT
Patrick Wallaert was sinds 2015 waarnemend zonecommandant van de Hulverleningszone Meetjesland. Maar eind oktober keert de ervaren brandweerman terug naar zijn oude liefde. “Ik word postoverste in Eeklo aangevuld met beleidstaken in het kader van logistiek, een heel bewuste keuze. Ik was heel graag commandant, maar ik miste de interventies. Want daar ben ik destijds uiteraard brandweerman voor geworden. Wie Wallaert opvolgt is nog niet geweten. “Maar we willen daar uiteraard snel werk van maken zegt”, voorzitter Ann Coopman. Zij staat dan weer aan het einde van haar drie jaar als voorzitter. “Maar ik ben opnieuw kandidaat om de periode tot 2019 te overbruggen. Na de verkiezingen zien we dan wel weer.”
 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio