RoeienNK 2017 Lange boten

Geert Vanderdeelen: “Zeven titels zijn ons loon voor het harde werken”

© bll

Vorig weekeinde vonden in het Watersportcentrum Hazewinkel de nationale kampioenschappen lange boottypes (vierriemen en gestuurde achtriem) plaats. Van de zeventien titelraces wonnen de Gentse clubs er twaalf.

Lucrèce Baekeland,bll

Op de eerste dag wonnen Gentse RS en KR Sport Gent al zes van de negen titels. De zwart-witten van de Gentse RS gingen op de slotdag onverminderd op dat elan door. Ze klopten af op zeven titels. KR Sport Gent ging met vijf nationale schildjes de andere Belgische clubs nog ruimschoots vooraf.

Geert Vanderdeelen, coach van de Gentse RS, betrok meteen zijn collega Christophe Aelman bij de successen van de jongste Gentse roeiclub. Christophe is verantwoordelijk voor ons ‘vrouwelijk’ roeien. Hij loodste bij de meisjes 18 onze dubbelvier en de acht met de stuurvrouw naar het goud en zag ook bij de seniores vrouwen onze GRS-dubbelvier, met in de boot de 42-jarige ex vice-Europese kampioene Annick Dedecker, aan het langste eind trekken.”

Geert is de coach van de GRS seniores mannen, lichtgewicht en jongens 18. Hij zag zijn lichtgewichten alle titels in de wacht slepen en als klap op de vuurpijl zijn seniores achtriem voor de tweede keer op rij het meest prestigieuze koninginnennummer winnen.

“We stuurden een licht achttal het water op. Hun gemiddeld gewicht bedroeg amper 74 kg, wat ongeveer tien kilo lichter was dan hun tegenstanders. Ondanks een felle tegenwind, die sowieso nadelig was voor onze lichte roeiers, verbaasden ze echter van meet af aan vriend en vooral tegenstander. Het achttal van KR Sport Gent viel snel terug en ook het team van TRT Hazewinkel was voortdurend op achtervolgen aangewezen. Het werd alweer bewezen dat lichte roeiers niet moeten onderdoen voor zwaargewichten, vooral als blijkt dat die ‘heavyweights’ niet de conditie hebben om de 2000 meter zonder te verzwakken vol te maken”, gniffelt Geert.

“We hebben de voorbije vier weken intensief en consequent geoefend. We trokken niet naar het buitenland, maar werkten onze stage in eigen omgeving af. Die zeven titels komen niet zomaar uit de lucht gevallen, ze zijn het loon voor ons harde werken.”