Ook vraag om fietsenstallingen te beveiligen

Hoe klis je fietsdieven? Met een lokfiets...

Hoe klis je fietsdieven? Met een lokfiets...

Na de diefstal blijft alleen een fietswiel achter aan het station van Oudenaarde. Foto: pma

Oudenaarde -

Op de jongste gemeenteraad van Oudenaarde stelde Dagmar Beernaert (SP.A) voor om lokfietsen in te zetten tegen fietsdieven. Schepen Cnudde (CD&V) vertelde dat de stad het gebruik van lokfietsen onderzoekt.

“Heel geregeld komen er meldingen binnen van fietsdiefstallen aan het station. Dit jaar werden er tot op vandaag aan het station al 51 fietsen gestolen. Dat zijn er drie keer zoveel als in heel 2014 en dubbel zoveel als in 2015, en het jaar is nog niet rond”, zegt gemeenteraadslid Dagmar Beernaert. “Het is een echte plaag geworden en daarom zijn extra maatregelen nodig. Over het hele grondgebied van Oudenaarde werden dit jaar al 120 fietsen gestolen. Dat zijn er ongeveer evenveel als in het volledige jaar 2016 (121 gestolen fietsen). Opmerkelijk is dat meer dan veertig procent daarvan dit jaar gestolen werd in de stationsbuurt. Dit zijn trouwens enkel de cijfers van de fietsdiefstallen die bij de politie werden aangegeven. Vaak nemen mensen de moeite niet om de diefstal aan te geven.”

Ingebouwde gps

“Daarom stel ik voor om ook in Oudenaarde een systeem van lokfietsen op te zetten”, aldus Beernaert. “Dat zijn fietsen met een ingebouwde gps. Zodra ze van plaats veranderen, krijgt de politie een signaal en kan ze de fietsdieven traceren. Het systeem werpt al vruchten af in andere steden. In Oostende zijn zo vier dieven gepakt. Bovendien werken fietsen ontradend. Voorts wil ik dat er werk gemaakt wordt van een beveiligde fietsenstalling. Je kan niet enerzijds de parking betalend maken en mensen aanmoedigen om de fiets te nemen, maar er anderzijds niet voor zorgen dat mensen hun fiets veilig kunnen achterlaten.”

Schepen Cnudde antwoordde dat het bestuur bezig is met het probleem. “Lokfietsen vallen onder de toepassing van de BOM-wetgeving (Bijzonder Opsporing Methoden, nvdr.)”, zei hij. “Dat zijn heel specifieke regels en er is een strenge afweging nodig om te bekijken of lokfietsen een opportuniteit zijn of niet. De lokale politie onderzoekt momenteel de zaak. Zowel de veiligheid in het algemeen als de fietsenstalling wordt bekeken. Als bestuur zijn we ook voor lokfietsen. Dat systeem zal de pakkans verhogen en het doel is de diefstallen te verminderen. Maar eerst moet alles voldoen aan de wetgeving.”

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio