Opvallend advies: wapen schoolkinderen nu al tegen burn-outs

Opvallend advies: wapen schoolkinderen nu al tegen burn-outs

Foto: rr

Schoolkinderen moeten al vanaf het eerste leerjaar leren hoe ze zich kunnen wapenen tegen burn-outs. Dat zegt de Hoge Gezondheidsraad. “Er moet meer oog zijn voor stressbeheersing en omgaan met negatieve gedachten”, zegt psychologe Elke Van Hoof. Minister van Onderwijs Hilde Crevits gaat akkoord. “Vanaf volgend schooljaar wordt aandacht voor welzijn en stressbestendigheid een van de erkenningsvoorwaarden voor scholen.”

Leren ontspannen. Afstand nemen van je (huis)werk. Je hoofd leren leegmaken. Het aan mama of papa zeggen als het slecht gaat. Het zijn dingen waarnaar in ons onderwijs te weinig aandacht gaat, en daar moet verandering in komen. Dat zegt de ­Hoge Gezondheidsraad in een nieuw advies dat moet helpen om de lawine aan burn-outs in onze maatschappij in te dijken. En de Raad legt in dat advies (onder meer) de nadruk op de school. En dat al van heel vroeg.

“In het lager onderwijs zou al meer aandacht moeten zijn voor welzijn en stressbeheersing”, zegt gezondheidspsychologe ­Elke Van Hoof (VUB), expert binnen de Hoge Gezondheidsraad. Dan gaat het niet om uitleg geven wat een burn-out precies is, maar wel kinderen wapenen tégen burn-outs. “Er is al wetenschappelijk bewijs dat het gunstige effecten heeft later als je kinderen leert hoe ze optimistisch in het leven kunnen staan.”

Vlaams minister van Onderwijs Hilde Crevits (CD&V) is te vinden voor de oproep. “Vanaf volgend schooljaar wordt het zorgbeleid van een school een van de voorwaarden om een erkenning te krijgen. Dat wil zeggen dat we verwachten dat ze een kwalitatief beleid voeren rond welzijn.”

Meer aandacht voor stress, dus. Terwijl er eerder al een roep was om meer aandacht te hebben voor verkeersveiligheid. “En voor financiële geletterdheid. En zo zijn er nog wel een paar”, zegt Lieven Boeve van het Katholiek Onderwijs. “Het kan niet de bedoeling zijn dat voor elk maatschappelijk probleem van de scholen verwacht wordt dat ze een oplossing verzinnen.”

Toch zegt ook Boeve dat stressbeheersing een grote rol zal krijgen in het nieuwe leerplan. “Maar dan niet met als enige doel om burn-outs te vermijden. Wel om kinderen op te voeden tot gezonde volwassenen.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees