Fit & Gezond

Hebben deze wetenschappers gevonden hoe je het vet rond je buik wegkrijgt?

Hebben deze wetenschappers gevonden hoe je het vet rond je buik wegkrijgt?

Foto: Shutterstock

Vanaf de middelbare leeftijd kampen volwassenen steeds vaker met een uitpuilend buikje. Onderzoekers van Yale University ontdekten nu dat zij door infecties niet langer in staat zijn om de energie uit de vetcellen efficiënt te verbranden, waardoor buikvet zich gemakkelijker opstapelt. Geneesmiddelen om infecties tegen te gaan zouden in de toekomst mogelijk ingezet kunnen worden om het metabolisme en de vetverbranding bij ouderen te stimuleren.

Hardnekkig buikvet dat volwassenen vanaf de middelbare leeftijd plaagt, kan mogelijk door infecties veroorzaakt worden. Dat heeft een studie van Yale University uitgewezen. Het onderzoeksteam achterhaalde dat buikvet bij ouderen nauwelijks weggewerkt raakt door veelvuldig te bewegen, omdat het lichaam door infecties niet in staat is om de energie uit de vetcellen op een efficiënte manier te verbranden.

Voor hun studie richtten de onderzoekers zich op gespecialiseerde cellen, de zogenaamde macrofagen, die betrokken zijn bij het controleren van infecties. Ze ontdekten een nieuw type macrofaag in het buikvet dat steeds meer infecteert naarmate de leeftijd toeneemt. Hierdoor wordt het signaal dat naar de vetcellen verstuurd wordt met de boodschap om de opgeslagen energie te verbranden tegengehouden.

Deze vondst kan leiden tot de ontwikkeling van nieuwe behandelingen, zoals geneesmiddelen tegen infecties die ingezet kunnen worden om het metabolisme en de vetverbranding bij ouderen te stimuleren. "Met dit onderzoek willen we beter begrijpen hoe zenuwen en vetcellen interageren om mogelijk buikvet te reduceren, het metabolisme te stimuleren en prestaties bij ouderen te verbeteren", verduidelijkt Christina Camell, auteur van het onderzoek.

 

 

 

 

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees