Man (32) komt om nadat “rots ter grootte van appartementsblok” afscheurt

Beroemde berg El Capitan brokkelt af: dag na dodelijk ongeval nog groter stuk rots afgebroken

Een 32-jarige man uit Wales is dinsdag (plaatselijke tijd) om het leven gekomen in het Amerikaans nationaal park Yosemite toen een stuk rots afbrak en naar beneden donderde. Zijn vrouw raakte gewond. Donderdag viel er opnieuw een - veel groter - stuk rots naar beneden. Ook daarbij viel een gewonde.

Het ongeval dinsdag deed zich voor aan de berg El Capitan, een monoliet uit graniet, nabij de populaire “watervalroute”. Er waren zo’n dertig klimmers op de berg aanwezig. Het slachtoffer werd intussen geïdentificeerd als Andrew Foster, een 32-jarige man uit Wales. Zijn vrouw raakte gewond en werd naar het ziekenhuis gevlogen.

De klim naar de top van El Capitan is een van de meest uitdagende klimmen, maar heel populair bij bergbeklimmers. “Het is middenin het klimseizoen”, vertelt ranger Scott Gediman van Yellowstone National Park. “Veel mensen waren er getuige van. Een van die getuigen omschreef het als “een rots ter grootte van een appartementsblok.”

(lees hieronder verder)

 

 

“Ik zag een stuk rots, wit graniet ter grootte van een appartementsblok, minstens dertig meter op dertig meter, plots afscheuren van de muur zonder enige waarschuwing”, vertelt de Canadese klimmer Peter Zabrok aan The Guardian. Hij bevond zich boven de plaats waar de rots afscheurde toen het drama zich voltrok. De man zegt de berg al tientallen keren bedwongen te hebben, maar “nooit iets als dit gezien heeft.”

Ken Yager, de voorzitter en stichter van de Yosemite Climbing Association, heeft de foto’s van de rots en het gebied waar die neerkwam bestudeerd en schat dat het om een relatief dun stuk rots ging dat afgebroken is en een gebied heeft bedekt dat groot genoeg was voor vijf huizen. “Het heeft een krater geslagen en stof alle kanten op geblazen.”

Donderdag viel er nog een stuk rots naar beneden. Volgens Yager, die getuige was van de tweede val, gaat het om een “substantieel groter” stuk. Ook daarbij viel één gewonde. Het is niet duidelijk hoe erg het slachtoffer eraan toe is. Door het puin is de straat aan de noordkant van de rots afgesloten. Het park is vooralsnog niet gesloten.

In totaal zijn sinds woensdag naar schatting zeven rotsblokken van de witte granieten rotsmuur omlaag gekomen. Achttien jaar geleden kwam daarbij voor het laatst nog een mens om het leven. 

Broke loose again, we just topped out. Ground shaking, rockfall crossed road

Een bericht gedeeld door Ryan Sheridan (@ryansheridan) op

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees