Fit & Gezond

Belle loog dat ze kanker had om er geld uit te slaan. Nu krijgt ze de rekening gepresenteerd

Belle loog dat ze kanker had om er geld uit te slaan. Nu krijgt ze de rekening gepresenteerd

Foto: Instagram

De Australische blogster Belle Gibson veinsde dat ze kanker had, dus ook dat ze genas dankzij een gezond eetpatroon. Ze schreef wel een boek over de voordelen van haar dieet dat tot haar ‘herstel’ leidde, maar wordt nu beboet. De 25-jarige vrouw moet 273.000 euro betalen.

Wie het verhaal van Belle Gibson een beetje heeft gevolgd, dacht te weten dat de Australische in 2014 vocht tegen hersenkanker. Meer nog: in 2009 zou ze zogezegd te horen hebben gekregen dat ze nog maar een maand te leven had. Toch herstelde ze wonderwel. haar geheim? Supergezond leven. Ze liet zogezegd suiker- en gluten links liggen, bewoog veel en vertrouwde op alternatieve geneeswijzen en zuurstoftherapie. Ze loog erop los op haar blog, in haar boek 'The Whole Pantry' en werd benaderd door verschillende nietsvermoedende merken die wilden dat ze producten promootte. In geen tijd groeide ze uit tot een steenrijke gezondheidsgoeroe die donaties zou doen aan non-profitorganisaties, maar haar geloofwaardige imago kreeg twee jaar terug een verwoestende deuk.

Psychisch ziek

De Australische media brachten aan het licht dat de bewuste goede doelen nog geen cent van Belle hadden ontvangen. In een interview met het Australische tijdschrift Women’s Weekly gaf ze toe dat ze de hele situatie verzonnen had. “Ik heb een moeilijke relatie met de waarheid vertellen. Ik vraag geen vergeving. Ik wil gewoon dat de mensen weten dat ik ook maar een mens ben. Meer niet”, klonk het in april 2015. Psychologen zijn unaniem: Belle lijdt aan het syndroom van Münchausen, een psychische aandoening waarbij patiënten het moeilijk hebben om fictie en feiten te onderscheiden. Dat werd later in 2015 nog maar eens duidelijk in de talkshow ‘60 minutes’ met interviewer Tara Brown, waarin ze onder meer verkondigde dat ze verschillende geboorteaktes had.

Monsterboete

Ondanks het feit dat liegen voor Gibson sterker is dan zichzelf, krijgt haar verhaal een gerechterlijk kantje. In maart werd de bedriegende blogster veroordeeld omdat ze de Australische consumentenwetgeving heeft overtreden. De rechter is er nu uit wat haar straf is: de jonge vrouw moet een schadeclaim van 273.000 euro betalen voor verschillende vormen van oplichting. Op Twitter reageren gebruikers op het verdict, zo vermoedt ene Kate McClymont dat het een hele uitdaging wordt om het geld echt te ontvangen. Gebruikster Nicola Ritchie zegt dan weer dat de vrouw beter achter de tralies zou belanden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees