Beleggen in Kuurnse zonnepanelen beter dan spaarboekje

Beleggen in Kuurnse zonnepanelen beter dan spaarboekje

Er liggen al zonnepanelen op het dak van het gemeentehuis. Minister Tommelein zag dat het goed is. Foto: eva

Kuurne -

In Kuurne worden zonnepanelen geplaatst op twintig gemeentelijke gebouwen. Primeur voor ons land is dat burgers op verschillende manieren kunnen participeren. “Kuurne is een voorbeeld voor Vlaanderen”, zegt minister Tommelein.

Er worden 1.800 zonnepanelen geplaatst. Nu liggen er al op het dak van het gemeentehuis, maar tegen begin volgend jaar komen er ook op de sporthal, de bibliotheek en enkele scholen. Het gemeentebestuur wil door te kiezen voor zonne-energie de doelstelling halen om tegen eind 2020 de eigen CO2-uitstoot met twintig procent te verminderen. “We zijn een kleine gemeente, maar we nemen onze verantwoordelijkheid. Dit is een project voor het klimaat en voor de bevolking”, zegt burgemeester Francis Benoit (CD&V).

De aanpak van de gemeente is uniek. Het kostenplaatje van 500.000 euro om de zonnepanelen te installeren, wordt niet betaald door het gemeentebestuur, maar door de coöperatieve BeauVent. De zonne-energie die via de daken wordt opgewekt, kopen het gemeentebestuur en het OCMW tegen een lager tarief aan van BeauVent.

Het meest innovatieve aan het project is dat burgers en bedrijven op verschillende manieren kunnen participeren.

Rendement van 6 procent

“Kuurnse burgers, verenigingen en bedrijven kunnen aandelen kopen en mede-eigenaar worden van de geplaatste installaties. Ze ontvangen daarvoor een financieel rendement van 6 procent”, zegt bevoegd schepen Francis Watteeuw (SP.A). Ook kunnen burgers zonnepanelen laten plaatsen tegen dezelfde voordelen als de gemeente Kuurne.

“Kuurne is een voorbeeld voor de rest van Vlaanderen. Door de burgers, verenigingen en bedrijven erbij te betrekken, toont de gemeente hoe iedereen het zou moeten aanpakken”, zegt Vlaams minister van Energie Bart Tommelein (Open VLD). Hij kwam langs om het gemeentebestuur te feliciteren en ging op krukken een kijkje nemen op het dak van het gemeentehuis.

“Vlaanderen is dichtbebouwd, er zijn heel veel daken waarop zonnepanelen kunnen komen. Als alle Vlaamse gemeenten, overheden en bedrijven hetzelfde zouden doen als in Kuurne, zouden we al veel dichter bij onze klimaatdoelstellingen staan. We staan voor een grote uitdaging. Maar als het overal zou gebeuren zoals hier in Kuurne, dan lukt het ons zeker.”

INFO

Er zijn twee infomomenten voor geïnteresseerde inwoners, op donderdag 5 oktober om 19.30 uur in de Sint-Pieterszaal en op maandag 9 oktober om 19.30 uur in het gemeentehuis.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio