Patiënt kan er terecht voor dringende gezondheidsproblemen

Huisartsenwachtpost Houtland midden volgend jaar van start

De betrokkenen zijn tevreden over het project. Foto: aft

Oudenburg / Gistel / Ichtegem / Kortemark / Koekelare / Torhout -

Vlakbij de spoedafdeling van het Sint-Rembertziekenhuis in Torhout verrijst tegen komende zomer de huisartsenwachtpost Houtland. Patiënten zullen er tijdens het weekend en op feestdagen terechtkunnen voor de meeste dringende gezondheidsproblemen.

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) wil dat alle patiënten in België binnen de vier jaar toegang hebben tot een huisartsenwachtpost in hun buurt. Sinds de start van de huisartsenwachtposten in 2002 zijn er in heel België een zeventigtal en straks komt daar in Torhout de huisartsenwachtpost Houtland bij.

Patiënten uit Torhout, Koekelare, Kortemark, Gistel, Ichtegem en Oudenburg zullen er in het weekend en op feestdagen terechtkunnen voor dringende gezondheidsproblemen. Het werkingsgebied van de wachtpost telt circa 77.144 inwoners, waarbij de maximale aanrijtijd tot de wachtpostlocatie 25 minuten bedraagt. Voor het project sloegen de huisartsen uit het Houtland en het AZ Sint-Rembert de handen in elkaar.

“De laatste jaren is het aantal actieve wachtartsen in de regio Houtland gedaald”, verduidelijkt dokter Joost Blontrock, voorzitter van de huisartsenwachtpost Houtland. “Daarom werd in nauwe samenwerking met de huisartsenkring Houtland een bevraging georganiseerd om naar analogie met andere regio's in West-Vlaanderen een huisartsenwachtpost op te richten. Zo kunnen we tegemoetkomen aan de nood van de huisartsen en aan de vraag van de overheid om de eerstelijnszorg voor patiënten optimaal te organiseren en te coördineren. Hierbij stuurt de overheid aan op een nauwe samenwerking tussen de huisartsenwachtpost en het ziekenhuis met zijn spoedafdeling. De procedure zit mooi op schema. Ons project kreeg ook al een positief advies van het Riziv.”

De wachtpost wordt georganiseerd in een nieuwbouw die in de plaats komt van het oude huis Lecomte, vlakbij de bezoekersparking en de spoeddienst van het AZ Sint-Rembert langs de Sint-Rembertlaan.

“We dachten er eerst aan om het huidige gebouw te renoveren, maar uiteindelijk bleek een nieuwbouw een betere keuze”, zegt algemeen directeur Wim Allemeersch van het Sint-Rembertziekenhuis, dat straks fuseert met AZ Delta in Roeselare. “Er werd al een architectenbureau aangesteld dat gespecialiseerd is in artsenkabinetten. Als alles naar wens verloopt, moet de wachtpost operationeel zijn in de zomer van volgend jaar.” De patiënt kan bij de wachtpost terecht tijdens de weekends en op feestdagen voor alle medische problemen die niet kunnen wachten tot de eigen huisarts weer bereikbaar is. De patiënt kan zo nodig worden doorverwezen naar de spoedgevallendienst. Maar ook patiënten met specifieke aandoeningen, waarbij er medische redenen zijn om zich niet te verplaatsen, zullen tijdens de permanentie van de wachtpost een beroep kunnen doen op een arts.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio