Overheid laat gebouw mogelijk zeven jaar leegstaan… en we betalen allemaal mee

Overheid laat gebouw mogelijk zeven jaar leegstaan… en we betalen allemaal mee

Burgemeester Kristof Audenaert betreurt dat het leegstaande gebouw op de Brug niet kan worden gebruikt. Foto: mvn

Torhout -

De laatste personeelsleden van de fiscus zijn deze week vertrokken uit het gebouw op de Burg in Torhout. Toch huurt de overheid het pand nog tot 2024. “Als het al die jaren leeg blijft staan, wordt dit een kankerplek”, foetert burgemeester Kristof Audenaert (CD&V).

Het vertrek van de resterende personeelsleden uit het grote gebouw op de Burg in Torhout vormt het sluitstuk van een grootscheepse reorganisatie door de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën. Die werd eind november 2014 ingezet met de sluiting van het ontvangkantoor van de directe belastingen in het gebouw naast het vredegerecht in de Elisabethlaan in Torhout. Later verdwenen ook het registratiekantoor, het kadaster, de btw-controledienst en de belastingcontrole voor zelfstandigen.

“Geen nut tot 2024”

In het grote gebouw op de Brug bleef enkel nog de controledienst van de belastingen voor loontrekkenden over, maar ook die is opgedoekt. De afbouw van de fiscale dienstverlening is een zeer spijtige zaak voor de inwoners van de aan Torhout toebedeelde gemeenten, want zij moeten nu naar Brugge trekken. Maar aan de leegloop hangt volgens de Torhoutse burgemeester Kristof Audenaert (CD&V) nog een tweede groot probleem vast.

“Door het vertrek van het personeel dreigt dit verouderde complex tot 2024 geen enkel nut te hebben”, zucht Audenaert. “Tot dan loopt het huurcontract van de federale overheid. Wij kregen te horen dat er niet meteen plannen zijn voor een nieuwe invulling en het heeft er bijgevolg alle schijn van dat dit gebouw de komende zeven jaar gewoon leeg zal staan op kosten van de belastingbetaler. Dat is een regelrechte schande. Wij vrezen dat dit een kankerplek in onze stad zal worden.”

Geen leegstandstaks

Volgens Audenaert heeft het centraal gelegen gebouw nochtans zeer veel potentieel op het vlak van stadskernvernieuwing. “Mocht het gebouw gesloopt worden, zouden we op die plaats een doorsteek kunnen realiseren tussen de Burg en het park de Brouckere. Maar zolang het huurcontract loopt, kunnen we niets doen. En als klap op de vuurpijl kunnen we als stad geen leegstandstaks heffen, want juridisch gezien staat het niet leeg. Dit is enorm frustrerend.”

Jong CD&V Torhout trok in december vorig jaar ook al aan de alarmbel om de dreigende leegstand van het gebouw aan te klagen. Voor de huur van het gebouw betaalt de federale overheid elk jaar 207.000 euro aan eigenaar nv Fedimmo uit Brussel. Toch lijkt de Regie der Gebouwen, vastgoedbeheerder van de federale overheid en een bevoegdheid van minister Jan Jambon (N-VA), niet van plan om het huurcontract vroegtijdig op te zeggen.

“Nieuwe gebruiker zoeken”

“Wij onderzoeken de mogelijkheid of het gebouw kan worden bestemd voor een nieuwe gebruiker”, sust woordvoerder Johan Vanderborght van de Regie der Gebouwen. “Het is zeker onze doelstelling om leegstand te vermijden. Mocht het gebouw in onze portfolio blijven, dan kunnen we onderzoeken of een doorsteek naar het achterliggende park mogelijk is. Natuurlijk zal hiervoor altijd het akkoord moeten worden bekomen van de eigenaar en de nieuwe gebruiker.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees