Twitter vindt honderden accounts gelinkt met Russische advertenties tijdens verkiezingen

Twitter vindt honderden accounts gelinkt met Russische advertenties tijdens verkiezingen

Foto: REUTERS

Twitter heeft 201 accounts verwijderd omdat ze gelinkt waren aan Russen die vorig jaar voor meer dan 100.000 euro aan verkiezingsgerelateerde reclame op Facebook hadden gekocht. Dat meldt het bedrijf donderdag op zijn website. Vertegenwoordigers van Twitter hielden donderdag ook een vergadering achter gesloten deuren met medewerkers van de leden van Senaatscommissie Inlichtingen.

Na de aankondiging vorige week van Facebook dat de socialenetwerksite 3.000 door een Russisch agentschap gekochte advertenties had gevonden die gerelateerd waren aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen van vorig jaar, ging ook Twitter aan de slag. Het bedrijf zegt donderdag dat het de link kon leggen tussen ongeveer 450 accounts die Facebook in verband met de Russische inmenging had gedeeld, en 22 Twitter-accounts. Die kon het bedrijf op hun beurt weer linken met nog eens 179 andere accounts op zijn platform.

Twitter vindt honderden accounts gelinkt met Russische advertenties tijdens verkiezingen
Foto: AP

Daarnaast wijst de socialenetwerksite ook op het nieuwsmedium RT (het voormalige Russia Today), dat in 2016 met drie accounts actief was op de Amerikaanse markt (@RT_com, @RT_America, en @ActualidadRT). Volgens Twitter kocht het medium vorig jaar 274.100 dollar aan gesponsorde tweets in de VS.

“Diep teleurstellend”

Vertegenwoordigers van Twitter vergaderden donderdag achter gesloten deuren met medewerkers van de leden van Senaatscommissie Inlichtingen. Commissielid Mark Warner (Democraat) zei na afloop dat Twitters presentatie “diep teleurstellend” en “op bijna elk vlak onvoldoende” was. Het bedrijf “toonde een enorm gebrek aan begrip over hoe serieus deze kwestie is en de bedreiging die ze vormt voor onze democratische instellingen”.

Woensdag raakte al bekend dat internetgiganten Alphabet (Google), Facebook en Twitter zijn gevraagd om in de Senaatscommissie en de commissie van het Huis van Afgevaardigden te komen getuigen in verband met mogelijke Russische inmenging tijdens de campagne voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees