“Honderdduizenden mensen zullen allicht omkomen of gewond raken”

Denktank waarschuwt: “Oorlog met Noord-Korea is nu een echte mogelijkheid”

Denktank waarschuwt: “Oorlog met Noord-Korea is nu een echte mogelijkheid”

Foto: AFP

“Een oorlog met Noord-Korea is een echte mogelijkheid”, waarschuwt de internationaal gerespecteerde denktank RUSI. “En die oorlog zal niet snel voorbij zijn. Vele honderdduizenden mensen zullen om het leven komen of gewond raken.”

Denktank RUSI - voluit Royal United Services Institute - heeft een verontrustend rapport over de spanningen tussen de Verenigde Staten en Noord-Korea gepubliceerd. “De kans dat Donald Trump zal beslissen om het probleem op te lossen, stijgt met de dag”, luidt het onder meer. “Zeker nu het raketprogramma significante vorderingen boekt. De tijd staat niet aan de kant van de diplomatie. Oorlog is nu een echte mogelijkheid.”

RUSI-topman Malcolm Chalmers omschrijft verschillende manier waarop de oorlog kan starten. Eén daarvan: een preventieve aanval van Pyongyang als ze daar denken dat de VS een verrassingsaanval aan het plannen is. Washington daarentegen zou tot een aanval uitgelokt kunnen worden als de Noord-Koreaanse rakettesten Amerikaans grondgebied naderen.

De oorlog zelf zou dan waarschijnlijk een grootschalig lucht- en cyberoffensief van de VS inluiden, gevolgd door wraakacties van Noord-Korea tegen Zuid-Korea (waar veel Amerikaanse basissen gelegen zijn). Daarbij zal de inzet van chemische of zelfs nucleaire wapens niet geschuwd worden, aldus het rapport. “Ook een complete invasie van de staat zou dan zeker niet uitgesloten zijn.”

Denktank waarschuwt: “Oorlog met Noord-Korea is nu een echte mogelijkheid”
Foto: AFP

Het rapport roept de regering van het Verenigd Koninkrijk op om de internationale sancties tegen Noord-Korea op te drijven en om er mee voor te zorgen dat er een diplomatische oplossing gevonden wordt. Daarnaast moet ook absoluut voorkomen worden dat de VS een preventieve aanval zou uitvoeren, luidt het nog. “Want zelfs zonder de inzet van nucleaire wapens zal het aantal slachtoffers waarschijnlijk oplopen tot vele honderdduizenden en zullen er verregaande gevolgen zijn voor de wereldeconomie.”

Denktank waarschuwt: “Oorlog met Noord-Korea is nu een echte mogelijkheid”
Foto: REUTERS
Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees