VS raadt landgenoten af naar Cuba te reizen na “mysterieuze gezondheidsaandoeningen”

VS raadt landgenoten af naar Cuba te reizen na “mysterieuze gezondheidsaandoeningen”

Foto: AFP

De Verenigde Staten roepen meer dan de helft van hun diplomatieke staf en alle gezinsleden van stafleden terug uit hun ambassade op Cuba. Aanleiding is dat de voorbije maanden 21 diplomaten het slachtoffer werden van “mysterieuze” gezondheidsaandoeningen. Ook raadt Washington landgenoten af om te reizen naar Cuba, omdat ook bepaalde hotels getroffen zouden zijn.

Minister van Buitenlandse Zaken Rex Tillerson heeft er zelfs mee gedreigd de hele VS-ambassade in Havana te sluiten. De diplomaten blijven weg “totdat de Cubaanse overheid de veiligheid van Amerikaans personeel op Cuba kan garanderen”, zo liet een functionaris weten.

Volgens Washington lijden de diplomaten aan een resem problemen, waaronder oorsuizingen, tijdelijke doofheid, duizeligheid, hoofdpijn, tinnitus, vermoeidheid, slapeloosheid en geheugenverlies. In totaal zouden zeker 21 mensen getroffen zijn. “We weten nog niet hoe de aanvallen werden uitgevoerd,” laat een official van de Amerikaanse regering weten.

Sonische aanvallen?

Aanvankelijk dacht men dat de klachten veroorzaakt werden door sonische aanvallen. Volgens specialist Denis Bedat is het technisch gezien alleszins mogelijk om met een onhoorbare geluidsbron een dergelijke aanval te plegen. “Het hoeft zelfs geen groot toestel te zijn. Met een simpele versterker kan je ultrasonische golven uitsturen die het menselijk gehoor niet waarneemt.”

Cuba ontkent

Cuba ontkent alleszins dat ze hier iets mee te maken zouden hebben. “We hebben de mogelijkheid nog niet uitgesloten dat er een derde land betrokken is. Het onderzoek loopt nog,” aldus de VS.

Positief voor Trump

De hele kwestie komt (het beleid van) president Donald Trump wel van pas: het Republikeinse staatshoofd probeert de Amerikaans-Cubaanse toenadering na Obama’s presidentstermijn namelijk ongedaan te maken.

Lees ook: Trump draait VS-toenadering tot Cuba terug

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees