Maquette past in project voor blinden en slechtzienden

Giovanni bouwt museum Eperon d’Or met legoblokjes

De levensechte maquette telt zo’n 12.000 blokjes. Foto: sdi

Izegem -

Zo’n 12.000 legoblokjes zal hij nodig hebben. Giovanni Seynhaeve bouwt er sinds februari een maquette van Eperon d’Or mee.

Als kind kreeg Giovanni Seynhaeve (41) lego onder de kerstboom. Daarmee was een zaadje geplant dat sindsdien altijd maar is blijven groeien. Vandaag noemt hij zichzelf een AFOL (Adult Fan Of Lego). Hij bouwde al dieren, kastelen, auto's,... Nu werkt hij voor het eerst aan een maquette. Via een bevriende legofan kwam de opdracht van Eperon d'Or bij hem terecht. Giovanni bouwt het stadsmuseum van zijn Izegem steentje voor steentje na.

Alles is mogelijk

De afgelopen tien jaar wist lego de markt van de volwassenen voor zich te winnen. “Het leuke eraan is dat alles mogelijk is”, zegt Giovanni enthousiast. “Met zes blokjes van acht knopjes zijn er meer dan 900 miljoen bouwcombinaties mogelijk. Als je weet dat er dan ook nog eens ruim zeventig soorten blokjes bestaan...”

Giovanni bouwt museum Eperon d’Or met legoblokjes
Alleen de letters hebben de originele kleur, de rest blijft wit. Foto: sdi

Voor de vader van drie is het een hobby – hij spreekt zelf over passie – die zijn creativiteit triggert, zijn technisch inzicht aanscherpt en zijn fijne motoriek onderhoudt. Hij bouwt zowel stukken gebaseerd op de werkelijkheid als pure fantasie. Van kant-en-klare bouwpakketten blijft hij liever af. Die zijn niet uitdagend genoeg.

Giovanni bouwt museum Eperon d’Or met legoblokjes
Giovanni bouwt ook andere zingen, zowel naar realiteit als uit zijn fantasie. Foto: sdi

In Giovanni’s ‘werkkamer’ zitten alle blokjes netjes gesorteerd in opbergdozen. Dat maakt het bouwen makkelijker. En de kindjes, die hebben hun eigen doos op hun kamer. “Playmobil komt hier niet binnen”, grapt de papa.

Bouwwerk voelbaar maken

De maquette van Giovanni is een van de initiatieven om de museumervaring voor blinden en slechtzienden attractiever te maken. Er ging dan ook veel aandacht naar het voelen van het bouwwerk. Zo koos Giovanni voor steentjes met één knopje. “Steentjes van acht gebruiken was uiteraard sneller en gemakkelijker geweest”, zegt hij. “Maar wie nu over de rand gaat met zijn vingers, voelt de steentjes echt. Ook het net, dat rond de box bovenop het museum gespannen is, zal voelbaar zijn dankzij geribbelde steentjes.”

Eerst wilde de Izegemnaar de echte kleuren nastreven. Uiteindelijk viel de keuze toch op een witte uitvoering. “De kleuren zijn niet allemaal even courant en het zou dan ook een erg duur bouwwerk geworden zijn. Ik ben daarom voor een monochrome uitvoering gegaan. De letters ‘Eperon d'Or’ zijn wel in de echte kleur.”

De maquette moet eind dit jaar klaar zijn en zal daarna een permanent plekje krijgen in het stadsmuseum. Giovanni hoopt dat er nog bekende Izegemse bouwwerken mogen volgen.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio