Hele weekend lang was Menen bezette stad voor film van Jean-Pierre Lepoutre

Stad was twee dagen lang filmset voor musical

Talloze figuranten werkten mee aan de film over de bevrijding van de stad Menen in WOI en WOII. Foto: evr

Menen -

Menen was afgelopen weekend een bezette stad. Jean-Pierre Lepoutre maakte filmopnames over de bevrijding van de stad. De film maakt deel uit van de musical ‘Oorlog en Vrede’.

Er werd op veel verschillende plaatsen gefilmd in Menen, zowel in het centrum als langs de Leie. De bekende Menense creatieveling Jean-Pierre Lepoutre filmde hoe de stad werd bevrijd tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. De film wordt de proloog van de musical ‘Oorlog en Vrede’.

De musical wordt gesteund door de lokale Rotary. De leden spelen mee als figurant en in het koor. “Oorlog en Vrede is een groots opgezet project waaraan wij onze steun verlenen, maar we werken ook echt mee”, zegt Frank Van Raes van Rotary Menen.

Levensecht

Het scenario van regisseur Lepoutre is deels gebaseerd op het boek van Walter Desmet (88), bekend van de heemkundige kring van Menen. Lepoutre filmde de verdrijving van de Duitsers omdat dit moeilijk op scène te brengen is. “Maar een film is een goede oplossing. Zo maken we onze musical nog levensechter”, zegt hij.

De musical brengt het verhaal van de laatste dag van de Eerste én de Tweede Wereldoorlog in Menen. Voorafgaand aan de musical wordt telkens tien tot een vijftien minuten film getoond.

Lepoutre hoopt op volle zalen in het ontmoetingscentrum De Steiger. De musical Oorlog en Vrede wordt er in januari opgevoerd.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio