Deze vijf conclusies trokken wij na het eerste ’echte’ crossweekend

Deze vijf conclusies trokken wij na het eerste ’echte’ crossweekend

Van Aert, Van der Poel en Sweeck op het podium: wordt dit het beeld van de komende maanden? Foto: Photo News

In Gieten werd zondag de eerste topwedstrijd van het Europese cross-seizoen afgewerkt. Mathieu van der Poel won, Wout van Aert finishte als runner-up. Meteen kent u de twee protagonisten van het oude en het nieuwe seizoen. Tijd voor een aantal vroegtijdige conclusies.

Conclusie 1: Een Van der Poel in vorm is bijna niet af te stoppen

Mathieu Van der Poel reed tot nu toe vijf wedstrijden en won ze alle vijf. En hoe? Met uitzondering van de openingsmanche van de Superprestige, afgelopen zondag in Gieten, domineerde de Nederlander de wedstrijden van start tot finish. Wie het benenwerk van Mathieu bekijkt, kan niet om de vaststelling heen dat de Nederlander deze zomer alweer aan spiermassa heeft gewonnen. Dankzij een intensief mountainbike-seizoen, zegt Van der Poel daarover. Technisch is hij superieur, tactisch hoef je hem ook niets te leren. Zonder pech of ziekte zal deze Van der Poel in elke wedstrijd de te kloppen renner zijn.

Deze vijf conclusies trokken wij na het eerste ’echte’ crossweekend
Van Aert vóór Van der Poel. Straks meer van dat? Foto: BELGA

Conclusie 2: Wout van Aert kan Van der Poel kloppen

Wout van Aert ging de afgelopen weken serieus over de tongen. De wereldkampioen werkte een ontgoochelende Amerikaanse campagne af en mag de wereldbeker nu al op zijn buik schrijven. Gelukkig bracht Gieten beterschap in hoofd en benen. Van Aert knokte zich terug in de wedstrijd en bood VdP meer dan behoorlijke tegenstand. Van Aert lijkt niet te panikeren dus doen wij het ook niet. Komende zondag in Ronse vindt hij een parcours dat nog meer bij zijn mogelijkheden past. Een goede Van Aert moet op de flanken van de Hotond in staat zijn de maat te nemen van VdP. Benieuwd wat dat zondag zal geven. Tegelijk moet de Kempenaar analyseren waarom het de eerste weken van het seizoen fout is gelopen? Te veel op de weg gekoerst, te weinig specifieke veldrittraining? Of was dit misschien ingecalculeerd? Wel hoopgevend, Van Aert sprong in Gieten over de balkjes.

Conclusie 3: Sven Nys heeft zijn Telenet-troepen op scherp

Winnen doen ze niet maar de collectieve hoogconjunctuur van de Telenet-renners springt in het oog. Sven Nys heeft zijn renners nu een volledig jaar in zijn portefeuille en de hand van de meester lijkt reeds zichtbaar. Hoe anders verklaar je de podiumplaatsen in de wereldbeker voor zowel Corné van Kessel, Daan Soete als Quinten Hermans, toch niet meteen de verwachte namen. Vooral Hermans heeft indruk gemaakt tijdens zijn eerste profweken. En dan moeten kopmannen Lars van der Haar en Toon Aerts nog onder stoom geraken. De Europees kampioen wacht nog op zwaardere parcoursen, Van der Haar is zó slim dat hij er zal staan wanneer hij er moet staan.

Deze vijf conclusies trokken wij na het eerste ’echte’ crossweekend
Van Kessel en Soete mee op het podium van een wereldbeker: Telenet-Fidea lijkt er meteen te staan. Foto: BELGA

Conclusie 4: Laurens Sweeck is the best of the rest

Wie na de Grote Twee? Voorlopig zetten we Laurens Sweeck op de eerste plaats. De kopman van Era-Circus heeft al drie zeges achter zijn naam staan. Elke kans die hij krijgt, wordt gegrepen. Maar Sweeck moet opletten. Als broodrenner heeft hij het volste recht om zijn status te gelde te maken maar wie te veel koerst, betaalt daar doorgaans later in het seizoen een prijs voor. Sweeck was de enige die tussen de twee Amerikaanse WB-crossen over en weer naar Las Vegas vloog voor een extra wedstrijd. Die hij ook won. Sweeck reed zaterdag in Neerpelt, waar hij ook won. Maar hoe lang kan hij dit volhouden? Cashen is prettig, doseren is een noodzaak. Generatiegenoten Michael Vanthourenhout en Toon Aerts springen iets omzichtiger om met hun krachtenarsenaal.

Deze vijf conclusies trokken wij na het eerste ’echte’ crossweekend
Sweeck wint in Neerpelt Foto: Photo News

Conclusie 5: te vroeg voor conclusies

Natuurlijk is het begin oktober te vroeg voor conclusies. We kunnen nu nog niet schrijven dat Eli Iserbyt dringend betere resultaten bij elkaar moet fietsen om zijn riant contract te verantwoorden, we kunnen nu nog niet schrijven dat Tom Meeusen ook onder de vleugels van Mathieu van der Poel zichzelf nog niet heeft teruggevonden, we kunnen nu nog niet schrijven dat Kevin Pauwels nooit nog een topcross zal winnen. We zijn amper drie klassementscrossen ver. Wie nog iets heeft goed te maken, krijgt daar nog ruimschoots de gelegenheid toe.

Corrigeer