Mama

‘Buurtpolitie’ en ‘Familie’ springen al mee op de kar

Op zoek naar “borstfiguranten” voor in populaire series: laat jij jouw borsten zien om taboe te doorbreken?

Brussel -

Naar aanleiding van de Wereldborstvoedingsweek lanceert Kind en Gezin maandag “Borstfiguranten”. Dat is een database voor producers en castingverantwoordelijken die een borstvoedende mama in hun productie willen. Op televisie, in populaire series, eventueel zelfs in praatprogramma’s. De hoop is dat dit een mentaliteitswijziging op gang kan brengen, zodat ook in het dagelijks leven borstvoeding geven in de publieke ruimte als normaal wordt ervaren.

“We missen eigenlijk Rubens vandaag. In zijn schilderijen heeft hij dat als heel vanzelfsprekend in beeld gebracht, maar dat zien we niet meer”, zegt Kind en Gezin-woordvoerster Leen DuBois. “Blijkbaar was het in die periode iets heel normaal om borstvoeding te geven in publiek, en dat is een beetje verdwenen vandaag.”

De Wereldgezondheidsorganisatie raadt aan baby's tot zes maanden exclusief borstvoeding te geven. In Vlaanderen krijgt 77,8 procent van de baby's bij de geboorte borstvoeding, maar op 26 weken is dat nog maar elf procent. Dat komt onder meer omdat mama's dan weer gaan werken en meer buitenshuis komen, waardoor ze borstvoeding geven niet langer haalbaar achten. "Daarom hopen wij eigenlijk dat als mama's zien dat andere mama's borstvoeding geven als ze boodschappen doen, ze makkelijker over de streep zullen getrokken worden om het langer vol te houden", aldus Du Bois.

“Het is puur natuur”

Mama Iris Renty twijfelde alvast niet om zich samen met haar dochtertje van vier maanden in de database te laten opnemen. “Ik hoop dat borstvoeding hierdoor als iets normaal wordt gezien, want nu is het helaas eerder een uitzondering. Mama’s hoeven zich helemaal niet te schamen om hun kindje in het openbaar te voeden, want het is puur natuur.”

Het initiatief krijgt van bij de start meteen bijval. Zo hebben ‘Familie’, ‘De Buurtpolitie’, ‘Zonen van Van As’ en de Nederlandse-Belgische langspeelfilm ‘De Dirigent’ al opnames met Borstfiguranten gepland.

Momenteel hebben al vijftien vrouwen zich aangemeld in de database. Maandag wordt ook de website www.borstfiguranten.be gelanceerd. Daar vinden producers en castingverantwoordelijken alle moeders terug, en kunnen nog meer ‘Borstfiguranten’ zich aanmelden.

Corrigeer

Het beste van Enkel voor abonnees