Dit wordt de nieuwe fietsbrug onder de Nieuwewandeling

Gent - De eerste ontwerpen zijn bekend voor een nieuwe fietsonderdoorgang op het drukke kruispunt van de Nieuwewandeling en de Coupure in Gent. Het is wel nog wachten tot eind 2018.

Het kruispunt van Coupure Links met de Nieuwewandeling moet een van de drukste fietspunten van Gent zijn. Elke ochtend en avond kruisen duizenden fietsers er de stroom auto’s die langs de gevangenis rijden. Omdat de doorstroming door de steeds aanzwellende stroom fietsers niet meer te houden was, installeerde de Stad dit voorjaar al verkeerslichten op het kruispunt.

Maar het plan is om een fietsbrug te leggen, onder het kruispunt door. Op een infoavond zijn vorige week de eerste ontwerpen getoond. De lange brug is gelijkaardig aan die onder de Rozemarijnbrug, even verder op de Coupure. Door de brug komt boven op de kade ruimte voor wat extra groen met een paar bomen, zodat het Groenevalleipark op het water kan aansluiten. Aan het Jan van Hembysebolwerk en de Tweegatenbrug komt een trappenpartij en een stukje zitkade.

Door de ingreep kunnen de verkeerslichten op het kruispunt van de Nieuwewandeling weg, wat de doorstroming voor wagens zou moeten verhogen. Het is wel nog wachten tot eind 2018 vooraleer de bouw start.

Dit zijn de details over elke ingreep: 

Fietsonderdoorgang onder Contributiestraat

Naast de huidige Contributiebrug komt een gloednieuwe fietsonderdoorgang aan de kant van de Coupure Links. Het nieuwe ontwerp is zeer gelijkaardig aan de pas geopende onderdoorgang onder de Rozemarijnbrug. De nieuwe onderdoorgang loopt af via een hellend talud aan de Coupure Links, steekt vervolgens door onder de Contributiestraat en takt terug aan op de oever van het Jan van Hembysebolwerk. Ten gevolge van deze werken zal het drijvende groene eiland op het water, ter hoogte van het Jan van Hembysebolwerk, een andere locatie krijgen.

Herinrichting kruispunt Contributiestraat

Samen met de realisatie van de fietsonderdoorgang, krijgt ook het kruispunt van de Nieuwewandeling en Contributiestraat met de Coupure Links en het Jan van Hembysebolwerk een nieuwe logische inrichting. Aangezien fietsers en voetgangers voortaan ook (maar niet uitsluitend) onder de brug hun weg kunnen verder zetten, verdwijnen de verkeerslichten.

Groene invulling van het Jan van Hembysebolwerk

Het Jan van Hembysebolwerk wordt volledig ingericht als parkzone. Op die manier loopt het Groenevalleipark naadloos door tot aan het water. De inrit naar de ondergrondse parkeergarage blijft toegankelijk. De rest van de zone wordt parkeervrij. Verspreid over de groenzone komen hoogstammige bomen, waartussen zich een fietspad bevindt.

Tweegatenbrug

De Tweegatenbrug is omwille van haar slechte staat al jaren afgesloten voor autoverkeer. In het nieuwe ontwerp staat de vervanging van deze brug gepland. De nieuwe Tweegatenbrug wordt een voetgangers- en fietsersbrug, waarbij voetgangers en fietsers een eigen traject volgen. Ter hoogte van de brug komt ook een gloednieuwe aanlegsteiger voor kajaks en kano’s. 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio