Oost-Vlaamse tomatenboer hield er een aardige bijverdienste bij grootste Mexicaanse drugskartel op na

Oost-Vlaamse tomatenboer hield er een aardige bijverdienste bij grootste Mexicaanse drugskartel op na

De werknemer (in het rood) had al banden met het drugsmilieu toen de kweker (met blauw hemd) een oplossing voor zijn financiële problemen zocht. Foto: sln

De Pinte / Nevele -

Het grootse drugskartel van Mexico, Sinaloa, heeft in ons land samengewerkt met een tomatenboer uit De Pinte. Maandag werd de man veroordeeld tot zes jaar cel voor de smokkel van 1,5 ton marihuana en 500 kilogram cocaïne.

“Beide beklaagden hebben zich schuldig gemaakt aan het op grote schaal invoeren van marihuana en minstens één internationaal cocaïnetransport. Ze stonden dicht bij een internationaal kartel dat drugs vanuit Latijns-Amerika naar Europa smokkelde. Ze hielpen de kartels om meer voet aan de grond te krijgen in België, uit puur geldgewin en zonder stil te staan bij de maatschappelijke gevolgen.”

Dat staat in het vonnis over een tomatenboer uit De Pinte en een van zijn werknemers. Maandag werden ze veroordeeld tot respectievelijk zes en zeven jaar effectieve opsluiting en een boete van 60.000 euro.

Verstopt tussen sojameel

De feiten dateren van 2015. Toen werd in de haven van Antwerpen een container uit Mexico onderschept met daarin 1,5 ton marihuana, bestemd voor de tomatenboer. Vanuit zijn loods in Nevele zouden de drugs naar een grote organisatie in Nederland worden gebracht. Naar verluidt waren enkele Mexicanen de loods persoonlijk komen inspecteren. Onderzoek bracht daarnaast een transport van 500 kilogram cocaïne aan het licht. Die drugs werden, verstopt tussen sojameel, onderschept in Peru.

De tomatenkweker belandde in de drugshandel door financiële problemen. Een van zijn werknemers had al banden met het drugsmilieu. Wie van de twee de zaak in gang heeft gezet, daarover lopen de versies van de beklaagden uit elkaar. Wel is het duidelijk dat de tomatenkwekerij fungeerde als doorgeefluik.

Geen contact met ‘El Chapo’

Thomas Gillis, advocaat van de tomatenkweker, reageerde maandag verbolgen op het vonnis. “Mijn cliënt had helemaal geen rechtstreeks contact met het kartel. Er is in dit vonnis geen rekening gehouden met het menselijke aspect en de totstandkoming van het misdrijf. Het is een spijkerharde beslissing waartegen we beroep aantekenen.”

Ook Filip Van Hende, advocaat van de werknemer, benadrukte dat ze geen rechtstreekse lijn hadden met drugsbaron ‘El Chapo’: “Alleen met de mensen die de drugs op boten staken.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees