Vroeger exposeerde deze Vlaamse in New York, nu verkoopt Lieve haar schilderijen alleen nog in Knokke

Vroeger exposeerde deze Vlaamse in New York, nu verkoopt Lieve haar schilderijen alleen nog in Knokke

Lieve Goeminne haalde inspiratie uit de werken van Pollock en Robert Motherwell. Foto: jve

Knokke-Heist -

Eerst werd ze toevallig ontdekt via het internet, niet veel later exposeerde ze in New York. Nu opent kunstenares Lieve Goeminne haar eigen kunstgalerij op de Zeedijk in het Zoute. Goeminne haalt momenteel, na een carrière van 28 jaar, vooral de mosterd bij abstracte kunstenaars als Pollock en Robert Motherwell. “Ik wil dichter bij de klanten en kunstliefhebber staan”, zegt ze.

Na een carrière van 28 jaar als kunstenares besliste Lieve Goeminne enkele maanden geleden om een eigen kunstgalerij te openen op de Zeedijk van Knokke-Heist. Goeminne exposeerde al twee keer in New York. Ze werd toevallig ontdekt door een lokale galerijhouder die haar via haar website contacteerde. Nu opende ze haar galerij ‘Agora’, genoemd naar de gelijknamige Amerikaanse kunstruimte waar ze mee samenwerkt en al exposeerde.

Elastische verf

Het werk van Goeminne kan tegenwoordig getypeerd worden als abstracte kunst geïnspireerd door Pollock en Robert Motherwell. Voor haar werken gebruikt ze een chemische verbinding van acryl, harsen, lakken, vernissen en lijm, waardoor ze haar verf elastisch kan maken. Elke zaterdag en zondag van 14 uur tot 18 uur ontvangt Goeminne in haar galerij geïnteresseerde kunstliefhebbers die ze persoonlijk over haar werken vertelt. Volgens haar is dat de beste aanpak.

“Ik heb lang gewerkt in een andere galerij, maar die is nu gesloten. En ik dacht: waarom zelf geen galerij openen?”, legt Goeminne uit. “Een galerijhouder kan context rond een werk van iemand anders niet zo passioneel brengen als de kunstenaar zelf. Verkopen is hier natuurlijk ook de bedoeling, maar het gebeurt op een heel andere manier. Het is persoonlijker. Ik wil dichter bij de toeschouwer en de klanten staan. Mijn werken zelf evolueren constant. Ik wil niet in één vakje blijven zitten.”

Redelijke prijs

Momenteel staan er een twintigtal werken uitgestald in haar kunstgalerij. Voor een werk betaal je ongeveer tussen de 1.000 en de 6.000 euro. De werken van Goeminne zijn enkel in haar galerij in Knokke-Heist te verkrijgen.

“De verkoop gaat heel goed. Alles wat hier staat, is wat overblijft. Ik werk voor een redelijke prijs. Recentelijk maakte ik nog zes nieuwe werken en ik doe nog steeds nieuwe ideeën op.”

Goeminne is door haar job als docente en haar sociaal engagement bekend in Knokke-Heist en omstreken. Dat is tegelijkertijd een grote troef.

“Ik ben sociaal heel bewogen en geef Nederlands aan anderstaligen. De burgemeester kwam al een paar keer over de vloer. Hij port ook andere mensen aan om eens een bezoekje te brengen”, lacht Goeminne. “Zo’n respons is toch leuk. Sinds de opening krijg ik enkel positieve reacties van klanten en kunstliefhebbers.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees