“Hij is een gevaar voor onze samenleving”

Theo Francken trekt verblijfsvergunning in van imam uit Grote Moskee van Brussel

Theo Francken trekt verblijfsvergunning in van imam uit Grote Moskee van Brussel

Foto: BELGA

Brussel -

Staatssecretaris van Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) heeft de verblijfsvergunning ingetrokken van imam. “Hij is een gevaar voor onze nationale veiligheid”, argumenteerde Francken in een interview met RTL dinsdagochtend.

“Er is een probleem met de Grote Moskee in Brussel. Iedereen weet dat”, zei Francken in een interview met RTL, waarin hij zijn beslissing bekend maakt. Hij baseert de intrekking van de verblijfsvergunning verder op informatie van staatsveiligheid. “Ik heb niets tegen de islam, maar ik ben wel tegen de radicale islam en het salafisme”, voegt de staatssecretaris er nog aan toe.

“Hiermee willen wij een heel duidelijk signaal geven dat het een man is die heel sterk geradicaliseerd is. Een salafist. Hij is heel conservatief en een gevaar voor onze samenleving en de veiligheid van ons land. België moet zijn verantwoordelijkheid opnemen in zijn strijd tegen het salafisme”, aldus Francken.

De imam in kwestie heeft al beroep aangetekend tegen de beslissing.

Spanningen met Saoedi-Arabië

De beslissing van Francken zou mogelijk de verhoudingen met Saoedi-Arabië kunnen verslechteren, het land waarvan de imam afkomstig is. “Waarschijnlijk zal dat inderdaad tot spanningen leiden, maar die hebben we ook al met Turkije. Ik geef geen visa meer aan salafistische imams.”

De Grote Moskee in België wordt ook in belangrijke mate gefinancierd vanuit Saoedi-Arabië via de Islamitische Wereldliga. “We gaan de financierders van de moskeeën in België beter controleren. Dat is een prioriteit voor ons. Minister van Justitie Koen Geens gaat die controles dan ook intensifiëren.”

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Meest Gelezen

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees